pizzeria sapori  930 122

cristina lețu

Acţiunea de rectificare a cărţii funciare

Acţiunea de rectificare a cărţii funciare

Citiți și: Denunțarea unilaterală a contractului de închiriere

Operaţiunea de rectificare a cărții funciare se impune în situaţiile în care înscrierile deja existente nu mai corespund cu realitatea.

De cele mai multe ori, starea tabulară înscrisă în cărțile funciare reflectă într-un mod real situațiile de fapt existente, la un moment dat, cu privire la un imobil.

Citiți și: Cum recuperezi salariul când angajatorul a intrat în insolvență?

Nu de multe ori acestea nu sunt conforme, acțiunea de rectificare de carte funciară reprezentând mijlocul procedural de restabilire a legalității evidențelor funciare, fie că acestea sunt Încheierile de înscriere a drepturilor sau a oricăror alte fapte juridice, fie chiar înscrierile propriu- zise în cartea funciară a unui imobil.

În esenţă, rectificarea este operaţiunea de carte funciară care reprezintă radierea, îndreptarea sau menţionarea înscrierii oricărei operaţiuni, susceptibila a face obiectul unei înscrieri în cartea funciară.

Rectificarea cărţii funciare presupune modificarea înscrierilor cuprinse în cadrul acesteia.

Înscrieri ce fac referire la imobilul propriu-zis (aspecte legate de suprafaţă), dreptul de proprietate sau alte notari asemănătoare.

Astfel, din anumite motive pot apărea situaţii în care aceste înscrieri nu mai sunt valabile sau nu mai au un temei.

Aşadar nu mai corespund cu realitatea şi implicit cu situaţia juridică reală a imobilului respectiv.

În astfel de moment apare necesitatea rectificării.

Rectificarea unei înscrieri în cartea funciara poate fi cerută de orice persoană interesată.

De exemplu persoana care a avut sau are un drept referitor la imobilul înscris în cartea funciara, drept ce a fost lezat prin înscrierile anterioare.

De cele mai multe ori, rectificarea este cerută de însuşi proprietarul imobilului care depune o declaraţie notarială în acest sens.

Acţiunea de rectificare a cărţii funciare

Este important de reţinut faptul că rectificarea înscrierilor în cartea funciara se poate face fie pe cale amiabilă prin declaraţie autentică, fie în caz de litigiu, prin hotărâre judecătorească definitivă .

Cele mai întâlnite situaţii în practică care generează rectificarea cărţii funciare sunt următoarele:

– anularea sau modificarea actului în baza căruia a fost realizată o înscriere în cartea funciara;

– existenţa unor greşeli din partea persoanelor abilitate în momentul efectuării unei înscrieri;

– schimbarea situaţiei în ceea ce priveşte drepturile reale imobiliare (expirarea dreptului de uzufruct) sau cea a altor acte (de exemplu a dreptului de ipotecă).

Prin acţiunea în rectificarea înscrierilor în Cartea Funciara se poate cere îndreptarea sau suprimarea unor înscrieri necorespunzătoare făcute în cuprinsul acesteia, pentru a pune de acord starea tabulară cu situaţia juridică reală a imobilului.

Această acţiune, de obicei, are un caracter subsidiar.â

Fiind grefată pe o altă acţiune având ca obiect constatarea nulităţii sau anularea unui act, simulația sau rezoluţiunea acestuia.

Este inadmisibila acţiunea în rectificarea menţiunilor din cartea funciara în sensul radierii dreptului de proprietate al proprietarului tabular, în condiţiile în care titlul în baza căruia s-a înscris dreptul de proprietate nu a fost desfiinţat printr-o hotărâre judecătorească definitivă.

Puteți adăuga comentarii la acest articol pe pagina de Facebook, AICI.

New Profesional Consult-555×222
New Profesional Consult 570×90