NOR CURIER 930X122

tema de acasă

Temele pentru acasă, interzise în vacanță?

Tema de acasă, un subiect intens dezbătut de-a lungul timpului de profesori, elevi și părinți.

Majoritatea discuțiilor s-au concentrat pe gradul de dificultate și timpul alocat pentru rezolvarea acestora, dar și pe impactul temelor pentru acasă pe perioada vacanțelor, perioada de odihnă și relaxare.

În România, temele pentru acasă sunt reglementate printr-un ordin de ministru care prevede că elevii din învățământul primar trebuie să petreacă cel mult o ora lucrând la teme, în vreme ce în cazul colegilor lor mai mari, din ciclul gimnazial și liceal, timpul petrecut cu lecțiile de acasă trebuie să fie de maximum două ore.

De asemenea, ordinul prevede și că tema trebuie să fie diferențiată: partea obligatorie (de nivel mediu și pentru toți elevii) și partea suplimentară (individuală și diferențiată).

Potrivit ordinului, la clasa pregătitoare NU se dau teme.

Fără teme de vacanță până la liceu – Extras din Ordinul de ministru nr. 5893/28.11.2016

Art.5. În perioada vacanțelor, de regulă, nu se vor da teme pentru acasă elevilor din învățământul primar și gimnazial.

Art.6.(1) Temele pentru acasă trebuie evaluate. Evaluarea temei pentru acasă se poate realiza:

a) frontal;

b) prin discutarea în clasă a parților la care elevii au întâmpinat dificultăți;

c) printr-o testare a elevilor de aproximativ 10 minute numai din tema pentru acasă.

(2) Notarea temei pentru acasă nu este obligatorie.

Art.7. În cadrul orelor la clasă o atenție specială se va acorda tehnicilor de învățare independent. În acest sens, în programul școlar se vor exersa modalități de rezolvare independentă a unor sarcini de lucru, astfel încât aceste deprinderi să fie transferabile și în efectuarea temelor pentru acasă.

Art.8. În stabilirea temelor pentru acasă se va evita apariția unor efecte negative, de tipul: pierderea interesului elevului față de învățare (din cauza cantității, dificultății sau monotoniei temelor etc.), oboseala fizică și emoțională, reducerea timpului liber destinat unor activități recreative (activități sportive, artistice, gospodărești, lectura etc.), adâncirea diferențelor dintre elevii performanți și cei aflați în dificultate etc.

Art 9. Se interzice utilizarea temei ca instrument de pedeapsă (cantitate mare de teme, exerciții repetitive), precum și solicitarea realizării unor activități de învățare care necesită o abordare sistematică în clasă și nu pentru a fi desfășurate individual, ca tema pentru acasă.

Art.10. Directorii unităților de învățământ și diriginții colaborează cu părinții și elevii în vederea raționalizării temelor pentru acasă.

Art.11. Prevederile prezentului ordin vor fi aduse la cunoștința cadrelor didactice, elevilor și părinților.

Art.12. La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă ordinul ministrului educației naționale nr. 3066/1 1.01.1999.

Ast.13. Direcția Generală Învățământ Preuniversitar, Direcția Minorității, inspectoratele școlare, directorii unităților de învățământ și cadrele didactice pun în aplicare prevederile prezentului ordin.

Sursă: pedagoteca.ro

Foto descriptiv: Newsweek Romania

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti

Comentarii

Un comentariu

  • florinalexx spune:

    pentru cei ce sunt in masura sa ia decizii in invatamant, as avea o propunere:
    – dati tuturor elevilor direct diploma de bac. (emisa odata cu certificatul de nastere) ;
    – pensionati toti profesorii;
    – lacate pe scoli
    nu se va mai stresa nimeni de nimic. ca nu sunt bani pentru aia, pentru ailalta… oricum, multi ciraci sunt chinuiti 12 sezoane degeaba. daca tot vreti sa prostiti poporul, asta este cea mai eficienta metoda.
    cine vrea sa invete, sa mearga in tari mai calde… (sper si rog moderatorul sa publice acest comentariu)…

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3