930 x122 grota rece

centrul cultural pitești

Un nou festival de muzică în Pitești!

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 24-29 octombrie 2022, noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:

Citiți și: Dezbatere importantă la Centrul Cultural Pitești

Trivale Fest

Festivalul Național de Muzică Folk TRIVALE FEST, ediția a VI-a, care va avea loc sâmbătă, 29 octombrie, de la ora 18.00, în sala de concerte a Filarmonicii Pitești.

Evenimentul va cuprinde un concurs de interpretare și recitaluri extraordinare susținute de consacrați ai genului: Nicu Alifantis&Zan, Tzurlă&Amfiteatru 13`, Grupul Folk P620.

Citiți și: Petrecerea continuă! Show de senzație în Lunca Argeșului

Preselecția va avea loc sâmbătă, 29 octombrie, de la ora 10.00, în Sala Ars Nova de la la Casa Cărții.

Înscrierile pentru concurs se pot face până pe data de 27 octombrie, la adresa de e-mail cultcentre@yahoo.com, sau la sediul Centrului Cultural Pitești (Strada Craiovei, nr. 2, Bloc G1, Pitești).

Biletele de intrare la festival sunt puse în vânzare atât la casieria Filarmonicii Pitești, cât și online: https://www.bilete.ro.

Regulamentul și fișa de înscriere ale Festivalului Național de Muzică Folk TRIVALE FEST 2022 pot fi accesate și descărcate de pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești și de pe site-ul oficial al instituției (www.centrul-cultural-pitesti.ro).

Omagiu Zilei Armatei Române

Simpozionul cu tema „Omagiu Zilei Armatei Române”, organizat de Asociația Județeană Argeș a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere „Basarab I”, luni, 24 octombrie, de la ora 10.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Armonii Argeșene

Cenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români – Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, luni, 24 octombrie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Corpul și mesajele lui

Dialogul cu tema „Corpul și mesajele lui”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală sub genericul „Lumea interioară între mit și știință”, coordonat de promotorul cultural Alexandra Grigorescu, având-o invitată pe lector univ. dr. Lucia Neagoe, de la Facultatea de Științe ale Educației, Științe Sociale și Psihologie a Universității Pitești, eveniment care va avea loc luni, 24 octombrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Corpul ne vorbește în permanență, doar că noi nu suntem atenți la mesajele lui sau nu știm să le înțelegem. Emoțiile distructive, experiențele traumatizante și, mai exact, felul în care au fost sau nu au fost procesate, își pun amprenta asupra corpului, asupra stării de sănătate, energie și vitalitate. Sunt multe abordări la ora actuală care își propun să descifreze mesajele corpului (de exemplu, Psihosomatica, Recall Healing, etc.), oferindu-ne instrumente de lucru valoroase care ne ajută să ne împrietenim cu corpul nostru și să trăim armonios”, sunt considerațiile Luciei Neagoe.

Existențialismul – filosofie a crizei

Prelegerea cu tema „Existențialismul – filosofie a crizei”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Colocviile Municipiului Pitești”, coordonat de redactorul-șef al revistei de cultură Argeș, filosoful și scriitorul dr. Leonid Dragomir, avându-l invitat pe prof. univ. dr. Ioan Lascu, președintele Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România, eveniment care va avea loc marți, 25 octombrie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Pe la mijlocul secolului trecut, o serie de curente și tendințe filosofice au drept punct comun meditația asupra existenței, cu accent asupra omului concret. Acesta este unul dintre motivele pentru care existențialismul, spre deosebire de alte filosofii, a avut un puternic ecou în literatură.

Un alt motiv este luarea în considerare a finitudinii umane trăită în situațiile limită, de criză existențială. Merită menționat că Ioan Lascu a consacrat două dintre cărțile sale existențialismului: <Albert Camus și exigența unității (2002)> și <Existențialismul francez. Gândire și literatură (2005)>”, spune Leonid Dragomir.

De la Vâlcea la Pitești

Recital folcloric în cadrul proiectului sub genericul „De la Vâlcea la Pitești”, coordonat de interpreta de folclor Tatiana Mărcoianu, marți, 25 octombrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Cine sunt eu, cine vreau să fiu

Dezbaterea cu tema “Cine sunt, cine vreau sa fiu”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Copii și părinți, prietenii mei”, coordonat de prof. Maria Simona Mitroi, marți, 25 octombrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Și de data aceasta scena este primitoare, timp de 50 de minute va oferi momente artistice, culturale, informative, dar și interactive. Așa cum v-am obișnuit, vom avea invitați speciali, care, desigur, vor transmite tot ce au mai bun – președintele Ligii Scriitorilor Români – Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, și poeta și pictorița Loreta Din.

Va avea loc și un vernisaj prezentat de eleva Nicoleta Grigore de la Școala Gimnazială <Tudor Vladimirescu>, însoțită de doamna profesor de educație plastică, psiholog Crăița Nica”, informează Maria Simona Mitroi.

Restituiri Pitești

Lansarea nr. 3/2022 al Revistei-document “Restituiri Pitești”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Istorie și istorii cu Marin Toma”, coordonat de redactorul-șef al revistei-document Restituiri Pitești, dr. în istorie Marin Toma, eveniment care va avea loc live, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, marți, 25 octombrie, de la ora 20.00.

“Revista-document <Restituiri Pitești> este o publicație a Primăriei Municipiului Pitești, prin Centrul Cultural Pitești, care apare trimestrial de mai bine de cincisprezece ani.

Construite pe temeliile cercetării istorice a izvoarelor documentare despre trecutul Piteștilor, articolele publicate și-au păstrat esența în tot acest timp, însă au și explorat teme pluridisciplinare, aparținând unor domenii înrudite istoriei precum dreptul, teologia, literatura și variate aspecte ale culturii și civilizației umanității.

În numărul curent, cititorii pot regăsi următoarele materiale: conf. univ. dr. Marius ANDREESCU, <Filosofia românească în cumpăna vremii. Neagoe Basarab și Dimitrie Cantemir>, Jean DUMITRAȘCU, <O istorie pe scurt a vieții culturale din Pitești>, dr. Aurel RADU, <Câteva descrieri pitorești ale orașului Pitești>; dr. Octavian DĂRMĂNESCU, <Registrele civile ale Bisericii Sf. Nicolae>; prof. Florin-Gabriel RĂȚOI, <In memoriam, Pr. Protopop Iuliu Chiriță (11.09.1960-12.09.2012)>”, precizează Marin Toma.

Teme culturale în emoții raționale

Lectură publică din propriile creații literare, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Teme culturale în emoții raționale”, susținut de scriitorul, eminescologul, profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, miercuri, 26 octombrie, de la ora 11.00, în Sala Multifuncțională de la Casa Cărții.

“A venit toamna. A 70-a toamnă. Cu versuri și proză, cu castane, nuci și gutui. Toate în sufletul și lectura autorului. E Octomvrie, Brumărel: <Curtezana pală cu obraji fardați și buze supte>, cum scria Ion Minulescu.

Toamna nu refuză nicio culoare. Nu știu de unde s-a născut atâta splendoare, dar știu că numai Dumnezeu ar fi putut…

Iar nouă ne-a dat puterea de a privi. Bucurați-vă! A venit toamna”, ne invită Lucian Costache la o nouă lectură publică din propriile creații.

Omul acumulării

Prelegerea cu tema „Omul acumulării’, în cadrul proiectului de dezvoltare personală sub genericul „Fețele Omului”, susținut de psihologul Radu Vasile Șerban, din cadrul Direcției de Sănătate Publică Argeș, miercuri, 26 octombrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Identificarea Feng Shui a Personalității

Prelegerea cu tema „Identificarea Feng Shui a Personalității”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Călătorie în științe neconvenționale. Feng Shui”, coordonat de trainerul Sorin Dinu, eveniment care va avea loc miercuri, 26 octombrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Poezia, tărâmul divin al geometriei

Dialogul cu tema “Poezia, tărâmul divin al geometriei”, în cadrul proiectului „Întâlniri culturale”, coordonat de scriitoarea Silvia Giurgiu, miercuri, 26 octombrie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Invitatul meu special va fi poetul Puiu Răducan, din Olănești.

Cu acest prilej voi purta un dialog tematic despre activitatea culturală și volumele publicate de Puiu Răducan, și ne vom bucura de o lectură publică din creațiile autorului. Vă așteptăm cu opinii și întrebări adresate invitatului nostru”, spune Silvia Giurgiu.

Cafeneaua literară

Festivitatea de acordare a Premiilor revistei „Cafeneaua literară”, eveniment coordonat de poetul Virgil Diaconu, directorul revistei „Cafeneaua literară”, publicație lunară editată de Centrul Cultural Pitești, joi, 27 octombrie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Revista <Cafeneaua literară>, editată de Centrul Cultural Pitești, care apare sub egida Consiliului Local Pitești şi a Primăriei municipiului Pitești, va acorda premiile literare anuale următorilor scriitori, care au publicat în paginile ei și au contribuit prin textele lor la calitatea ridicată a revistei:

– Iulian Chivu (critic literar, Roșiorii de Vede) – Premiul Cafeneaua literară pentru Critică literară;

– Aureliu Goci (critic literar, București) – Premiul Cafeneaua literară pentru Critică literară;

– Radu Ulmeanu (poet, prozator, publicist, redactor-șef Acolada, Satu Mare) – Premiul Cafeneaua literară pentru Proză;

– Ion Cocora (poet, critic teatral, director Editura Palimpsest, București) – Premiul Cafeneaua literară pentru Poezie;
Zenovie Cârlugea (critic și istoric literar, director revista Portal-Măiastra, Târgu-Jiu) – Premiul Opera Omnia pentru Critică și Istorie literară.

– Evenimentul, coordonat de Virgil Diaconu, directorul revistei, și Denisa Popescu, redactor, va avea loc joi, 27 octombrie, de la ora 13.00, în sala Ars Nova a Centrului Cultural Pitești”, informează Virgil Diaconu.

Muntele și sănătatea

Dialogul cu tema „Muntele și sănătatea”, în cadrul proiectului sub genericul „Muntele ca o școală”, coordonat de poetul și profesorul de filosofie George Badea, avându-l invitat pe președintele Clubului de Drumeție și Ecologie Montană “Drumeție prin Carpați”, ing. Romulus Buncilă, joi, 27 octombrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Natura, în general, și munții, în special, reprezintă o sursă de sănătate fizică și mentală. Câteva zile la munte sunt o modalitate minunată de încărcare energetică, departe de forfota și stresul vieții de zi cu zi în oraș. La propriu, înseamnă o gură de aer proaspăt.

Aerul intens ionizat, curat şi extrem de benefic specific muntelui ajută în cazul problemelor respiratorii și ușurează respirația la persoanele cu astm. Aportul suplimentar de oxigen va determina o întărire a sistemului imunitar, o intensificare a proceselor de digestie şi eliminare, o echilibrare endocrină.

De asemenea, vom căpăta tonus psihic şi mental şi vom avea spontan o stare de bună dispoziţie, creativitate şi vioiciune. Studiile au arătat că mirosul de pin specific zonei montane scade ostilitatea, depresia și stresul, dând o mână de ajutor unui somn mai bun.

Muntele oferă un cadru ideal de mişcare în aer liber, indiferent de anotimp ori vârstă. Mersul pe jos revitalizează organismul, îl curăţă de deşeuri şi reglează activitatea organelor interne. Organismul este energizat, prin suplimentarea rezervelor de oxigen care ajung la mușchi, organe și țesuturile corporale.

Oxigenarea sporită întărește musculatura, ajută plămânii să funcționeze mai bine, crește rezistența la efort, starea de alertă și nivelul de energie. Urcarea pe munte are beneficii și în plan emoțional. Consolidează încrederea în forțele proprii cu fiecare pas înainte și fiecare obstacol depășit.

Adesea, plimbările în zonele montane pot avea valențe spirituale, ajutând la găsirea păcii interioare. Adesea, găsim soluții la situațiile care ne frământă după o astfel de plimbare.

Frumuseţile decorului montan, indiferent de anotimp, oferă trăiri unice, care elimină stresul. Liniştea pădurii acționează în mod terapeutic, reglând procesele nervoase, făcând somnul odihnitor, calmând procesele mentale şi emoţiile”, sunt considerațiile exprimate de George Badea și Romulus Buncilă.

Nevoile copiilor și timpurile de atașament

Dezbaterea cu tema „Nevoile copiilor și tipurile de atașament”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Viața merge înainte”, coordonat de poeta ing. Simona Vasilescu, având-o invitată pe psihologul Casandra Budulac, joi, 27 octombrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Pentru o creștere sănătoasă și o dezvoltare armonioasă a copilului este necesar să fie împlinite nevoie de bază esențiale, naturale.

Cu o conștientizare firească a acestor nevoi de către persoanele care îi cresc se fac pași importanți către o aplicare în practică, ceea ce facilitează și interacțiunea armonioasă dintre copii și părinți și celelalte persoane care se preocupă de creșterea și educația lor.

Iar construirea unui tip de atașament sigur reprezintă un aport important și necesar și în viața de adult pentru a avea o viață mental-emoțională sănătoasă și relații echilibrate sănătoase.

Prezenţa Cassandrei Budulac, care a absolvit în acest an masterul în ,,Psihologie clinică-evaluare şi intervenţie” este aşteptată cu mare drag.

Ea deschide porţile părinţilor tineri ca vârstă şi tineri ca spirit pentru aflarea oportunităţilor create atunci când informaţiile vin de la specialişti în domeniu”, spune Simona Vasilescu.

Confluențe literare

Spectacol-lectură în cadrul proiectului cultural-educativ „Confluențe literare”, coordonat de poeta și profesoara de limba și literatura română Allora Albulescu, joi, 27 octombrie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Evenimentul va cuprinde o lectură publică din lirica poetului Constantin Teodor Craifaleanu, susținută de membri ai Atelierului de Creație și interpretare al elevilor de la Școala Gimnazială <Nicolae Simonide>.

Evenimentul se desfășoară sub egida Fundației literare <Liviu Rebreanu>”, spune Allora Albulescu.

Foto principal: descriptiv

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3