- Publicat de: ePitești
- 29-09-2023, ora 9:28
- Știri
Veste bună pentru acești proprietari de locuințe!
Veste bună pentru acești proprietari de locuințe!
Citiți și: Orașul care a ajuns la nivelul celor din vestul Europei la puterea de cumpărareCei ce dețin imobile încadrate în categoria monumentelor istorice sau doar părți din acestea vor putea beneficia, după cum apare într-un proiect legislativ pus în dezbaterea senatorilor, de credite garantate de stat, ce vin cu costuri suplimentare mai mici, pentru conservarea, restaurarea și punerea în valoare a acestora.
Creditele vor putea ajunge, în anumite situații, și la 140.000 de euro.
Citiți și: Vestea momentului: Bani de chirie pentru studenți!Mai exact, programul multianual, numit ,,Primul Monument Restaurat”, va fi destinat imobilelor sau părților de imobil ,,care beneficiază de regimul juridic de protecție de monument istoric din categoria monument“, după cum apare în document.
Valoarea finanțării destinate, prin acest program, restaurării unui imobil sau unei părți de imobil deținute de o persoană fizică în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția poate fi de maximum 70.000 de euro, echivalent în lei, și este compusă din finanțarea acordată de instituția de credit, în valoare de maximum 66.500 de euro, și avansul plătit de beneficiar (5%).
Finanţarea acordată de bănci va fi garantată de stat, prin Ministerul Finanţelor, în proporție de maximum 50%, exclusiv dobânzile, comisioanele și spezele bancare aferente finanţării garantate.
Aceasta acoperă maximum 95% din preţul acţiunilor de conservare, restaurare și punere în valoare, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare a acestora.
Veste bună pentru acești proprietari de locuințe!
În cazul în care se restaurează un imobil sau parte de imobil cu un beneficiar care se încadrează în categoriile de la punctele 2 și 3 din lista de mai sus, valoarea finanțării va putea fi cuprinsă între 70.001 de euro și maximum 140.000 de euro, echivalent în lei.
Aceasta este compusă din finanţarea acordată de instituţia de credit, cu o valoare cuprinsă între minimum 59.501 de euro și maximum 119.000 de euro, la care se adaugă avansul plătit de beneficiar.
În aceste cazuri, finanţarea acordată de instituţia de credit va fi garantată de stat în proporție de maximum 60% și va acoperi maximum 85% din preţul acţiunilor de conservare, restaurare și punere în valoare.
În afara creditelor bancare, finanțarea ar putea veni și de la bugetul local, în limita fondurilor aprobate anual în acest sens, sub formă de grant.
În acest caz, contribuția autorităților locale va fi de cel puțin 20%, dar nu mai mult de 80%, diferența urmând să fie acoperită de beneficiar.
Dacă este vorba despre asociații de proprietari, diferența se va asigura din fondul de reparații și/ sau din alte surse.
Detalii, AICI.