930 x122 grota rece

armata

Vestea momentului. Premierul Ciucă vorbește despre introducerea serviciului militar obligatoriu

Vești noi! Nicolae Ciucă face o primă aluzie pentru serviciul militar obligatoriu. Mulți români se tem că acest lucru ar putea deveni realitate, după mai bine de 17 ani de când armata obligatorie a fost scoasă.

Citiți și: Cine ar putea conduce Capitala? Detalii despre piteșteanul surpriză

Războiul Rusiei în Ucraina a trezit îngrijorări reale la Bucureşti. Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat joi, la conferinţa Black Sea and Balkans Forum, că s-a dus era armatelor mici, tehnologizate şi trebuie să se revină la armate de masă, notează monitorulapararii.ro, informează Mediafax.

Nicolae Ciucă, despre serviciul militar

„Astfel, pe planşa de lucru, revine constructul industriei de apărare care trebuie să devină industrie de război şi armatelor mici tehnologizate şi sofisticate de profesionişti care trebuie să revină la armate de masă cu rezerve la nivelul întregii societăţi şi capacităţi de mobilizare extinsă, pentru a face faţă unui război pe scară largă, un război lung şi de înaltă intensitate, care epuizează resursele”, spune Nicolae Ciucă.

Citiți și: Armata face recrutări!
Nicolae Ciucă, despre serviciul militar obligatoriu

Nicolae Ciucă, despre serviciul militar obligatoriu

Nicolae Ciucă a acuzat Rusia că foloseşte pretextul războiului pentru a interzice traficul maritim şi survolul la est de România.  Cere o prezenţă NATO întărită: „Libertatea survolului şi libertatea circulaţiei maritime, libertatea navigaţiei în apele teritoriale, zone economice exclusive şi zona internaţională liberă din Marea Neagră crează o componentă distinctă de ameninţări de securitate care reclamă întărirea prezenţei Alianţei.”

De asemenea, oficialul român a menţionat şi incidentele aeriene care au avut loc în apropierea graniţelor României:

„În afară de zonele interzise, zone interzise cu lunile, chiar cu anii, pentru exerciţii de tragere, pentru operaţiunile periculoase în timp de război, abuzurile Rusiei s-au tradus în doborârea controlată ulterior a dronei americane de supraveghere de către siajul avionului rus de vânătoare, sau o intervenţie similară şi periculoasă la adresa avionului polonez participant la o misiune FRONTEX într-un zbor agresiv periculos. La capitolul ameninţări, trebuie să reţinem abuzul produs de către Rusia pe arii întregi din Marea Neagră. Nu vizează exclusiv Ucraina, acolo unde a anunţat exerciţii militare continue, de luni de zile, şi aşa cum spuneam chiar de ani”, încheie Ciucă.

„În România, serviciul militar obligatoriu a fost suspendat prin legea nr. 395 din 16 decembrie 2005. Potrivit acestui act legislativ, începând cu data de 1 ianuarie 2007, executarea serviciului obligatoriu, în calitate de militar în termen şi militar cu termen redus, se suspendă (art. 2)”, a amintit de mai multe ori Ministerul Apărării Naționale.

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3