New Profesional Consult 930 x 122

colegiul bratianu

Nu se aștepta nimeni la așa ceva! „Reprezentanta” lui Putin la „Brătianu”!

Nu se aștepta nimeni la așa ceva! „Reprezentanta” lui Putin la „Brătianu”!

Citiți și: Exclusiv. Poliția, OFICIAL despre știrea care ZGUDUIE România!

Își așteaptă liniștită rândul la cuvânt. Notează idei. Cu mâna la bărbie, apoi la frunte își privește fix partenerii de dialog. Minutele trec alert.

Se ridică și cu gesturi calculate, scrutând sala, își începe discursul în engleza pe care o stăpânește perfect.

Citiți și: Întâlnirea minților: Dulcan luminează „Brătianu”!

Pe ecusonul care-i atârnă la gât scrie: Cristina Nișcov. Nume cu tentă rusească.

Tânăra pare predestinată să reprezinte interesele lui Vladimir Putin a cărui fotografie o are alături pe birou. Scena pe care o descriem nu este imaginată.

S-a întâmplat cu adevărat astăzi la prestigiosul colegiu piteștean „I.C. Brătianu!”

„MUN” – premieră la noi

Nu este vorba despre vreo piesă de teatru pe care ar fi jucat-o elevii de la instituția fanion a învățământului argeșean. Ci despre un eveniment de amploare națională care s-a derulat timp de trei zile la Pitești.

Premieră pentru municipiul nostru, dar și pentru provincie, în general. „MUN” a mai avut loc la București. Dar ce însemnă de fapt „MUN”?

Într-o traducere liberă: un Model al Organizației Națiunilor Unite.

O simulare educațională în care elevii pot învăța despre diplomație și în general despre relațiile internaționale.

Cine participă

Concret, pe înțelesul tuturor, evenimentul, desfărșurat pe parcursul mai multor zile, înseamnă o serie de dezbateri structurate pe anumite secțiuni.

Adevărate ateliere de lucru în care tinerii vorbesc cu timp „de microfon” bine determinat, despre anumite probleme de interes regional, continental sau global.

Dar cine sunt acești tineri? Teoretic, manifestarea este deschisă oricărui adolescent, elev de liceu, indiferent de profilul instituției în care învață.

Accesul este permis pentru oricine este intersat indiferent dacă este în clasa a IX-a sau a XII-a, după cum ne-au precizat Lorelei Bălțat și Răzvan Negru, elevi ai Colegiului „I.C. Brătianu”, responsabili cu coordonarea grupurilor de elevi.

Vocație

Însă, practic, elevul trebuie să aibă în primul rând capacitatea de a vorbi fluent limba engleză, apoi de a fi foarte bine informat și documentat cu privire la politică în general, la cea internațională în mod special.

Trebuie să aibă capacitatea intelectuală de a-și creiona și apoi susține un discurs în limba engleză, să-și învingă emoțiile, să vorbească fără trac în public, să fie spontan, să-și poată argumenta ideile, să aibă vocația de a pleda cauza pentru care luptă asemeni unui avocat în fața instanței.

În felul acesta, selecția deși, nu este impusă de nimeni, se face în mod natural.

Se pot înscrie și elevi de la licee tehnologice sau sportive, nimeni nu-i întreabă de unde vin, dar trebuie să întrunească toate calitățile enumerate.

De ce la Pitești?

În Europa Occidentală, dar mai ales în SUA astfel de „ateliere de diplomație”, intitulate generic, au loc periodic.

În România este o noutate de dată recentă și, în afara Capitalei, iată că Piteștiul ajunge în centrul atenției adepților acestui fenomen.

Inițiativa a aparținut unei eleve de la „I.C. Brătianu”, care a vorbit cu conducerea colegiului, iar instituția a comunicat-o Inspectoratului Școlar Județean.

Profesorul Dumitru Tudosoiu, inspectorul școlar general, a acceptat din prima clipă.

Deschideți-vă orizontul!

Șeful ISJ Argeș ne-a declarat în exclusivitate: „Sfatul meu către toți elevii este să ia în calcul activitățile extrașcolare.

Să participe la acest gen de acțiuni și să-și deschidă orizontul dacă vor să performeze în astfel de echipe de lucru, de simulare de procese și concursuri de dezbatere.

Le va ajuta mult elevilor pentru dezvoltarea lor personală. S-a făcut acest prim pas la Colegiul „I.C. Brătianu”.

Să ai o acțiune care este sub egida ONU și să lucrezi cu elevii de liceu așa cum se lucrează în birourile ONU nu e puțin lucru.

Toate lucrările din aceste zile s-au ținut în limba engleză, limba de circulație internațională prin excelență, fie că vorbim de diplomație sau politică la nivel înalt în general.

S-ar putea ca prin astfel de proiecte, din aceste conferințe, să apară dintre copiii de azi, tinerii de mâine care vor forma, poate, clasa politică: aleși ai comunității cu o altă pregătire, cu alte viziuni și idei.

Învățământul național la nivel de masă nu poate oferi așa ceva, asta să fie clar. „

Trebuie precizat că, la nivelul unității de învățământ, coordonatoarea proiectului este Alina Manea, fosta directoare a colegiului, dar și fostă șefă a ISJ Argeș.

Colaborare eficientă

La reușita acestui proiect educațional inedit desfășurat la Pitești a contribuit și Universitatea de Stat Pitești.

Au participat 120 de elevi veniți din toată țara, dar și de la Budapesta.

Au fost cazați, au primit hrană și tot ce au avut nevoie pentru buna desfășurare a lucrărilor: săli la UPIT, la Școala nr. 3 „Ion Pillat” și mai ales la Colegiul „I.C Brătianu” care a fost centrul „MUN”.

Implicarea acestor instituții a fost deplină și elevii participanți au simțit ajutorul lor.

Ei și-au urmat liniștiți programul zilnic, dedicându-se și concentrându-se la dezbaterile asemănătoare celor de la ONU.

Iată câteva dintre subiectele abordate: „Traficul de arme și crima organizată în America Latină”; „Prevenirea escaladării conflictelor din Marea Roșie”; „Diminuarea impactului conflictelor dintre civili.”

Are viitor?

Nu se aștepta nimeni la așa ceva! „Reprezentanta” lui Putin la Colegiul „I.C. Brătianu”!

În România multe idei bune mor în fașă, unele nu se concretizează, altele nu durează.

„MUN” are vreun viitor la Pitești? Se va repeta anul 2024 și în următorii? Sau peste un timp va rămâne doar o amintire frumoasă?

Șeful ISJ Argeș, Dumitru Tudosoiu, are răspunsul: „Am să încerc, dacă se poate spune așa, să bat în cuie această activitate, să facă parte din calendarul nostru anual la nivelul județului.

Sub sigla Colegiului „I.C. Brătianu”, cu elevii inimoși pe care îi avem și cu cadrele didactice care îi îndrumă, să permanentizăm acțiunea.

Nu trebuie să se piardă după un timp ceea ce am realizat acum! Ar fi păcat!

Se va întâmpla an de an chiar dacă nu va fi același inspectorul general.

Nu ține de schimbări de guvern cât de disponibilitea celui care conduce învățământul în Argeș să susțină și să se implice.

Cât voi fi eu la ISJ, și poate nu doar de acolo, din postura de consilier local sau în care zonă socială sau administrativă voi activa, voi susține cu toate puterea mea aceast eveniment!”

Confruntarea

În timp ce profesorul Dumitru Tudosoiu ne asigura de trăinicia acestui proiect, pe ușa unei clase a Colegiului „I.C. Brătianu” scria: „Crisis Committee”.

Înăuntru, dezbateri aprinse în limba engleză. Vehemenți, elevii își intraseră în pielea reprezentanților diverselor state.

În dreptul lor, nu era numele țării, ci al liderilor acestora.

De la Mohammed Bin Salman al Saud și Sergio Mattarella, până la Klaus Iohannis și …Vladimir Putin.

 

Copia lui Iohannis

Pe alesul românilor îl reprezintă Bogdan Cook de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din București.

Interesant este că băiatul chiar seamănă cu președintele nostru, pe vremea când nu era nici primar la Sibiu.

Ca o ironie a sorții, precum ne-a așezat destinul pe harta lumii, lângă omul lui Iohannis stă cel al lui Vladimir Putin! Vine de la Liceul Teoretic „N. Iorga” din Brăila.

Își reprezintă cu cinste unitatea de învățămând, dar și pe liderul de la Kremlin.

Întâmplarea face ca numele să pară moscovit: Cristina Nișcov.

Își joacă perfect rolul și susține cu tărie cauza lui Putin. Fata, pe lângă frumusețe și grație, are realmente talent de viitor politician.

Ieri, într-o altă dezbatere „internațională” a fost apărătoarea și reprezantanta lui…Volodimir Zelenski!

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Un comentariu

  • Prometeu spune:

    Ascultandu-ne tinerii, constatam ca se formează regional și internațional o viitoare clasa politica autentica, bazata pe valori comune de evoluție economica și sociala, o noua clasa politica a pacii, frumusetii sociale, prosperitatii si a unei evolutii pentru Om, nu impotriva lui. Maraiala care întreține războaie, diplomația perfida sau tendințele imperialiste pe principiul „hotul striga hotul” adica „tu ești vinovat dar in realitate eu sunt cel care te provoc constant” dispar în curând, noua generație avand o gândire cu adevărat vizionara/strategica bazata pe intrese comune și respect reciproc.

    Cred ca viitorul aparține uniunilor statale continentale unde sa nu existe conflicte nici măcar etnice care, după părerea mea, au o componența cu manifestari tribale. Viitorul politic international este unul al virtuților, educației, elitelor, al unei gandiri care unește nu dezbina, al unei globalizări normale si nu pe principii acaparatoare, al celor maturi politic nu amatori LGB-tisti cu multa gălăgie pe fond și cam atât, al celor cu educatie inclusiv de natura spirituala (a nu se intelege teologica) care deschide psihicul si nu-l inchide in demagogie, parvenism sau semidoctismul ultranationalist.

    Si o asemenea mostra impecabila am avut zilele acestea la noi la Pitești.
    Frumos…..

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3