Jupiter 930 x 122

antidrog

(VIDEO) STOP! DROGUL CARE FACE RAVAGII PRINTRE ELEVI ȘI STUDENȚI

Drogul care face ravagii printre elevi și studenți. La sediul Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA) a fost lansată campania naţională media de prevenire a consumului de canabis „#POTALTFEL!”. 

Citiți și: PITEȘTI: FUMATUL UCIDE

Campania, care va fi implementată în perioada 5 septembrie 2017 – 31 iulie 2018, este fundamentată pe Studiul național în populația generală privind consumul de tutun, alcool și droguri (GPS) 2016, corelat cu Studiul în populaţia şcolarizată cu vârsta de 16 ani – ESPAD 2015, studii care relevă o creştere a consumului de canabis la nivel naţional.

Activitatea este finanțată prin Programul naţional de prevenire şi asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri 2015-2018.

Citiți și: ANTIDROG. JANDARMI LA UN RENUMIT LICEU DIN PITEȘTI

Campania reprezintă un răspuns integrat și complet în planul politicilor publice, cu rol emergent în dinamica consumului de droguri din România.

„#POTALTFEL” are ca scop creşterea nivelului de informare, sensibilizare şi conştientizare a populaţiei generale (15-64 de ani), cu accent pe populaţia şcolară (15-24 de ani), asupra efectelor medico-psiho-sociale ale consumului de canabis, în vederea neînceperii, respectiv, evitării trecerii de la consumul ocazional sau recreaţional la consumul regulat de canabis.

Beneficiarii direcţi ai campaniei sunt:

1. 201.216 persoane din populaţia generală (10%) cu vârsta cuprinsă între 15-64 ani, care vor primi informaţii cu privire la efectele medico-psiho-sociale ale consumului de canabis prin promovarea spotului video al campaniei.

2. 51.550 de tineri din segmentul de vârstă 15-24 de ani şi 1.692 de cadre didactice, dintre care:

– 9.250 de tineri cu vârsta de 15-24 de ani, informaţi cu privire la efectele consumului de canabis în cadrul activităţilor de petrecere a timpului liber

– 42.300 de elevi de liceu și studenți cu vârsta cuprinsă între 15-24 de ani, informaţi, sensibilizaţi şi conştientizaţi cu privire la consumul de canabis

– 1.692 de profesori din unităţile liceale și de învăţământ superior, care vor beneficia de activităţi de informare, sensibilizare şi conştientizare cu privire la consumul de canabis.

Beneficiarii indirecţi sunt estimaţi a fi 80.000 de elevi și studenţi, 3.000 de cadre didactice din mediul şcolar şi universitar, precum şi peste 100.000 de membri ai comunităţii.

Obiectivele campaniei vor fi atinse prin desfăşurarea, la nivel naţional, a următoarelor activităţi:

– promovarea campaniei în mediul TV, online și în presa scrisă pe întreaga durată a campaniei;

– sesiuni de prevenire a consumului de canabis în instituții de învățământ, pentru categoria de vârstă 15-24 de ani;

– activităţi de informare și promovare a alternativelor de viață sănătoasă în zone în care tinerii aleg să-și petreacă timpul liber (spaţii recreaţionale), cu sprijinul voluntarilor ANA;

– activități de informare în comunitate cu ocazia marcării Zilei Internaționale Împotriva Traficului și Consumului Ilicit de Droguri 2018.

Studiul în populaţia generală (General Population Survey) este considerat a fi un indicator epidemiologic cheie, utilizat la nivel mondial, pentru estimarea consumului de droguri în populaţia generală.

De ce canabis? Pentru că:

-Este cel mai consumat drog ilicit la nivelul populației generale.

-Consumul de canabis prezintă asocieri semnificativ statistice cu alte tipuri de adicţii.

-Consumul de canabis furnizează o cazuistică importantă în rândul urgenţelor medicale cauzate de consumul de droguri.

-Consumul de canabis determină cea mai mare pondere a admiterilor la tratament ca urmare a consumului de droguri.

De ce această populație țintă? Pentru că:

-Grupa de vârstă care înregistrează cele mai mari prevalenţe ale consumului de canabis pentru toate perioadele de timp.

-Grupa de vârstă cu cea mai scăzută percepţie asupra riscului ridicat pentru consumul regulat de canabis.

-Grupa de vârstă cu cea mai ridicată percepţie asupra disponibilităţii canabisului pe piaţa drogurilor.

-Grupa de vârstă la care are loc debutul în consum pentru majoritatea consumatorilor de canabis.

-Grupa de vârstă în care se află majoritatea celor care ajung în secţiile de urgenţă ca urmare a consumului de canabis.

-Grupa de vârstă în care se află majoritatea celor care solicită tratament ca urmare a consumului de canabis.

Conform Studiului în populaţia generală privind consumul de tutun, alcool și droguri (GPS) 2016, realizat de specialiştii ANA o dată la 3 ani, la nivelul populaţiei generale se identifică o prevalenţă de-a lungul vieţii a consumului de canabis de 5,8%. Prevalenţa în ultimul an a consumului de canabis este de 3,2%, în timp ce pentru consumul din ultima lună se observă o prevalenţă de 1,4%.

Consumul de canabis este mai prevalent în rândul bărbaţilor, indiferent de perioada de timp analizată. Pentru toate tipurile de prevalenţe (de-a lungul vieţii, în ultimul an şi în ultima lună) există diferenţe statistice semnificative și asocieri pozitive între consumul de canabis şi gen.

Peste o treime dintre respondenţi (35%) au început acest tip de consum la vârste relativ mici (sub 19 ani), în timp ce 43% dintre cei chestionaţi au declarat debut în consumul de canabis la vârsta de 20-24 ani. Cea mai mică vârstă de debut declarată a fost 14 ani, iar media vârstei de debut este de 21,3 ani.

Pentru toate tipurile de prevalenţă se observă valori mai mari ale consumului de canabis pentru cei din categoria de vârstă 15-24 de ani, faţă de cele observate în rândul populaţiei generale.

Potrivit datelor rezultate, un comportament adictiv atrage după sine şi alte tipuri de comportamente de acest fel. Astfel, dintre cei care au consumat cel puţin o dată în viaţă canabis 9,1% au consumat cel puţin o dată în viaţă şi cocaină/crack, 6,2% au consumat cel puţin o dată în viaţă şi ecstasy, iar 3,1% au consumat cel puţin o dată în viaţă şi heroină.

Proporţii similare de policonsum se regăsesc şi în rândul celor cu vârsta cuprinsă între 15-24 de ani, care au declarat consum de canabis cel puţin o dată: 6,9% au consumat cel puţin o dată în viaţă şi cocaină/ crack, 6,1% au consumat cel puţin o dată în viaţă şi ecstasy, iar 0,9% au consumat cel puţin o dată în viaţă şi heroină.

În plus, atât în populaţia generală, cât şi în categoria de vârstă 15-24 de ani există asocieri pozitive între consumul de canabis de-a lungul vieţii şi consumul de tutun, ecstasy, cocaină/crack, LSD, ciuperci halucinogene, amfetamine şi NSP.

Studiul în populaţia şcolarizată cu vârsta de 16 ani – ESPAD 2015 reprezintă cel mai extins proiect internațional de cercetare axat pe studiul consumului de substanțe psihoactive la adolescenți în vârstă de 15-16 ani. În anul 2015 a avut loc implementarea celui de-al cincilea astfel de studiu, la care România a participat cu un eşantion de 3.500 de elevi.

Au fost înregistrate prevalențe ale consumului de canabis/haşiş după cum urmează: 8,1% – de-a lungul vieții, 6,1% – în ultimele 12 luni și 2,9% – în ultimele 30 de zile.

Consumul de canabis se află pe poziţia a doua, după consumul de inhalante, în ceea ce priveşte debutul precoce. Astfel, 1,4% din cei care au declarat consum de canabis au iniţiat acest tip de consum la vârsta de 13 ani.

În ceea ce privește disponibilitatea percepută pe piața drogurilor, canabisul este menționat pe al doilea loc (după noile substanţe psihoactive – NSP) în ”topul” drogurilor cel mai ușor de procurat de către aproximativ 14% dintre adolescenţii de 16 ani.

Doar circa o treime dintre adolescenții de 16 ani din România consideră consumul experimental (o dată/de două ori) și ocazional (rareori) de canabis ca având un risc ridicat (37,5%, respectiv 37,2%).

Consumatorii de canabis care au solicitat asistență fac parte din populația tânără, cele mai multe persoane (peste 50%) având vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani, vârsta medie la debutul în consumul de canabis fiind de 20,6 ani.

În ceea ce priveşte indicatorul “Urgențe medicale cauzate de consumul de droguri”, în ultimii 3 ani s-a observat o tendinţă de creştere a cazuisticii privind consumul de canabis. În 2015 au fost raportate 587 de cazuri de urgenţe medicale pe fondul consumului de canabis (consum singular sau în combinație), ceea ce înseamnă o creștere cu 29,6% a acestei problematici față de nivelul anului anterior, atunci când au fost înregistrate 453 de astfel de cazuri. În 58,3% dintre cazuri persoanele aveau vârsta sub 25 de ani, iar 40% dintre acestea erau elevi sau studenţi.

Comdata 555×222
Nisan 570×90

Dacă vrei publicitate pe ePitesti.ro trimite mesaj la 0733 797 066 sau un email la redactie@epitesti.ro și te contactăm noi.

Trimite-ne știrea ta pe whatsapp la
0733 797 066