930 x122 grota rece

draghici

Mircea Drăghici: „Descentralizarea, un pas ferm al Guvernului USL pentru modernizarea României”

Chestorul Camerei Deputaţilor, social-democratul Mircea Drăghici, apreciază ca importantă decizia Guvernului USL de asumare a responsabilităţii pe legea descentralizării, lege pe care o consideră ca fiind primul pas făcut cu adevărat pentru modernizarea statului.

„Demersul Guvernului Ponta reprezintă un moment determinant pentru că a fost făcut primul pas cu adevărat important către descentralizarea administrativă şi financiară, care stă la baza unei reforme reale a sistemului administrativ. Deşi descentralizarea şi reforma statului au reprezentat un deziderat promovat de toate partidele încă din 1990 la nivel de discurs, iată că Guvernul USL este primul care a avut curajul şi responsabilitatea de a-i ceda puterea cetăţeanului.

Pentru că, prin descentralizare, decizia este adusă mai aproape de cetăţean, în plan local, dând substanţă autonomiei locale. Aşa cum a promis, Guvernul USL a asigurat prin legea descentralizării reguli clare pentru atribuţiile de la nivel central şi local, răspunderi mai ferme pentru autorităţile locale şi, cel mai important, surse de finanţare pentru autorităţile locale. Bugetele de la nivelul ministerelor care sunt descentralizate sunt mutate la nivelul judeţean şi la cel local, astfel că impactul bugetar nu presupune cheltuieli suplimentare. Deciziile executive care pot fi luate local se mută la nivel local şi nu mai sunt blocate, aşa cum se întâmpla în trecut, la nişte ministere mult prea centralizate şi prea puţin transparente. Prin această descentralizare procesul administrativ este mai operativ, persoanele fizice şi cele juridice vor obţine mai uşor aprobările şi vor fi evitate blocajele şi întârzierile.

Autorităţile locale vor putea atrage fonduri europene care până acum nu le erau accesibile, aspect extrem de important în contextul noului exerciţiu multianual european 2014-2020”, spune deputatul PSD.

Pe de altă parte, Mircea Drăghici critică faptul că PDL a boicotat şedinţa de plen: „Până mai acum câţiva ani PDL vorbea mereu despre descentralizare, despre modernizarea statului. Acum, când Guvernul USL face ceea ce PDL doar promitea, parlamentarii acestui partid au boicotat şedinţa, dând dovadă de iresponsabilitate. Nu cred că este decent faţă de români ca parlamentarii PDL, intraţi pe uşa din dos în Parlament, la redistribuire, să susţină că descentralizarea nu este bună pentru că aleşii locali, aleşi direct de cetăţenii din localităţile şi judeţele lor, primesc mai multă putere. Cred că este o dovadă de ipocrizie politică prin care îşi jignesc inclusiv proprii aleşi locali!”.

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3