930×122 CAPRA 5

TARGUL_CARNEXPO_DANIEL_CONSTANTIN_1

Proiectul pentru reglementarea cumpărării terenurilor agricole, aprobat de Guvern

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunțat astăzi, într-o conferință de presă la Palatul Victoria, că proiectul de lege privind cumpărarea terenurilor agricole de către străini a fost aprobat de Guvern. Proiectul a fost făcut pentru a pune anumite condiții referitoare la vânzarea terenurilor agricole, „conștientizând faptul că valoarea acestora este extrem de importantă pentru viitorul României, pentru viitorul agriculturii românești”, a subliniat Constantin.

“Liberalizarea se referă la cetăţenii Uniunii Europene. Cetăţenii unui stat terţ care nu e în Uniunea Europeană pot achizitiona terenuri în România numai dacă au reşedinţa pe teritoriul unuia dintre cele 28 de state ale UE. Proiectul de lege nu prevede ca aceia care cumpără teren să aibă cunoştinţe minime în agricultură”, a afirmat Daniel Constantin.

Ministrul a precizat că principiul care stă la baza Uniunii Europene este libera circulaţie a persoanelor şi a capitalurilor, iar liberalizarea funciară a terenurilor trebuia făcută în 2014, conform tratatului de aderare la UE. “România a semnat tratatul de aderare în 2005, tratat în care este o clauză potrivit căreia România poate refuza până în 2014 să vândă terenuri către străini. Acum se liberalizează piaţa funciară. Dacă nu se adoptă nicio lege, intră în vigoare automat tratatul, adică se liberalizează piaţa funciară. Cum între 2007 şi 2014 nu a existat o renegociere a tratatului de aderare, consecinţa este că de la 1 ianuarie tratatul de aderare produce efecte în România”, a explicat ministrul Agriculturii.

Daniel Constantin a adăugat că ministerul pe care îl conduce își dorește întinerirea personalului care lucrează în agricultură. Prin extinderea dreptului de preempțiune, nu se va birocratizara vânzarea terenurilor către persoanele fizice, a accentuat acesta. “Se înfiinţează o autoritate pentru administrarea şi reglementarea pieţei funciare. Persoana care doreşte să facă vânzarea face un singur drum la primărie pentru a depune oferta. Apoi aşteaptă 30 de zile. Dacă nu vine niciun aviz în 30 de zile, intră aprobarea tacită. Primăria trebuie să afişeze la avizier şi să notifice pe cei care au drept de preempţiune”, a precizat Constantin.

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

Pizza Sapori Italia 570 90