- Publicat de: ePitești
- 23-03-2014, ora 16:57
- Turism / Vacanțe
RECOMANDARE DE WEEKEND: MĂNĂSTIREA STĂNIŞOARA
Primăvara şi-a intrat pe deplin în drepturi, aşa că pasionaţii de drumeţii montane şi nu numai au motiv de satisfacție pentru că pot ieşi în natură să se bucure de privelişti aparte. Ştim că sunt mulţi astfel de pasionaţi şi în Argeş, iar astăzi avem o recomandare de traseu pentru ei, care implică deplasarea până într-unul din judeţele vecine, Vâlcea.
Citiți și: Accident mortal: A dat cu mașina peste un pieton!Astfel, după ce trec de colinele Dealului Negru, argeşenii care sunt amatori de drumeţii sau care iubesc mănăstirile pot merge pe traseul spre Sibiu și se vor opri în Călimăneşti. Cam pe acolo va „ieşi” şi autostrada Piteşti-Sibiu, aşa că pe viitor accesul va fi şi mai facil. Se poate ajunge în zonă şi pe vechiul drum spre Cozia, din nordul judeţului nostru. În această zonă se află Mănăstirea Cozia, ctitorie a lui Mircea cel Bătrân, dar nu este singurul obiectiv aparte. Mergând spre Sibiu, imediat după Mănăstirea Cozia există un baraj care traversează Oltul. Ajungeţi la o bifurcaţie şi dacă alegeţi drumul spre stânga veți avea cale către Mănăstirea Turnu, acolo unde pot fi vizitate peşterile sihastrului Daniil şi sihastrului Misail.
De aici, pe o potecă ce urcă spre masivul Cozia, se poate ajunge după vreo 2 ore şi ceva la Mănăstirea Stănişoara, aflată la poalele impozantului masiv Cozia. Este un adevărat colţ de rai, la care se poate ajunge şi cu maşina, dar din direcţia Păuşa (la bifurcaţia amintită mai sus se alege drumul de la dreapta, apoi se urcă pe o distanţă de 6 km pe un drum forestier, pentru care trebuie să aveţi o maşină cu gardă înaltă). Merită, însă, efortul. Odată ajunşi la această mănăstire mai puţin ştiută, peisajul îţi taie respiraţia, liniştea este deplină, iar imaginea semeaţă a Coziei te încarcă, efectiv, cu energie. Extraordinar este că toţi călugării pot fi văzuţi cum fac muncile de zi cu zi și cum la anumite ore merg la slujbă, slujbele având loc, ca în toate lăcaşurile de cult similare, şi noaptea.
Citiți și: Copil de 11 ani spulberat de o mașină în timp ce alerga pe o trecere de pietoniMănăstirea Stănișoara, numită, până în secolul al XVIII-lea, Nucet, este situată la poalele Masivului Cozia, pe versantul său sudic, pe teritoriul orașului Călimănești, în județul Vâlcea. Numele mănăstirii vine de la stânele de oi care existau în partea locului. Complexul Mănăstirii a fost inclus pe lista monumentelor istorice din Vâlcea în anul 2010.