- Publicat de: ePitești
- 24-12-2019, ora 16:55
- Sănătate
DSP ARGEȘ: SECRETUL UNEI ALIMENTAȚII SĂNĂTOASE DE CRĂCIUN ȘI ANUL NOU
Consumul moderat de alimente şi alcool, în special în această perioadă a sărbătorilor de iarnă, poate preveni riscul declanşării unor afecţiuni digestive sau modificarea metabolismului în cazul persoanelor cu afecţiuni cronice, ca de exemplu diabet zaharat, hipertensiune arterială și obezitate, transmite Direcția de Sănătate Publică (DSP) Argeș.
Citiți și: Uluitor! Cel mai cumpărat produs de Crăciun la un preț șocant în Lidl!De asemenea, DSP recomandă populaţiei să consume carne de porc numai examinată trichineloscopic şi să evite achiziţionarea acesteia din alte locuri decât magazinele specializate, deoarece trichineloza este o boală determinată de un parazit care ajunge în organism în urma consumului de carne infestată.
Organismul nu trebuie supraîncărcat cu alimente greu digerabile, precum carnea de porc sau alte produse de sezon, ca de exemplu cârnați, caltaboș, slănină sau tobă. “Aceste preparate trebuie consumate cu moderație și în nici un caz la masa de seară. Este bine să fie evitată prăjirea alimentelor în vederea preparării lor, fiind de preferat ca acestea să fie fierte, coapte sau făcute pe grătar”, atenționează DSP Argeș.
Citiți și: Vin voucherele înainte de Crăciun: Milioane de români care primesc sute de lei“În perioada sărbătorilor de iarnă, alimentaţia trebuie să fie cât mai diversificată, cuprinzând zilnic cereale (200-350 de grame de pâine integrală), legume (minimum 300 de grame), fructe (minimum 450 de grame), lapte și derivate (500 de ml de lapte sau iaurt). Aportul de lichide trebuie să fie de minimum 1,5 l pe zi (apă sau ceaiuri neîndulcite de plante).
La cinele festive nu trebuie să lipsească legumele și fructele.
Consumul excesiv de alcool poate produce deshidratarea organismului, chiar dacă, pe moment, dă senzația de încălzire a corpului.
Pentru o persoană sănătoasă nu există contraindicații în privința preparatelor tradiționale de sărbători. Importantă este moderația, deci cantitatea pe care o consumăm”, potrivit sursei citate.
Pe lângă o alimentație cât mai echilibrată și pentru ca organismul să funcționeze bine, este recomandat exercițiul fizic de cel puțin trei ori pe săptămână, respectiv mersul pe jos, alergatul, schiatul, patinajul. Persoanele cu afecțiuni cunoscute vor păstra legătura cu medicii curanți pentru a evita agravarea stării de sănătate și luarea unor măsuri profilactice suplimentare.