- Publicat de: ePitești
- 25-02-2020, ora 10:58
- Sănătate
AU FOST STABILITE PRIMELE CENTRE DE CARANTINĂ ÎN ARGEȘ
În contextul îmbolnăvirilor cu noul coronavirus în diverse țări ale lumii, mai ales în Italia, autoritățile județene au stabilit primele două centre de carantină în Argeș.
Citiți și: Un bărbat a dispărut! E alertă în Argeș și în alte județeAmbele sunt situate în comuna montană Nucșoara: unul în incinta Centrului de agrement (potrivit prefectului Emanuel Soare, are 10 locuri – foto) și un altul în cabana de vânătoare Bahna (7 locuri, conform sursei citate), cabană care aparține Direcției Silvice Argeș.
Instituirea celor două centre de carantină este o măsură luată de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, măsură prezentată astăzi într-o conferință de presă organizată la Palatul Administrativ din Pitești. La conferință au participat prefectul Emanuel Soare, președintele Consiliului Județean, Dan Manu, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Argeș, Bogdan Olar, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică (DSP), Sorina Honțaru, și directorii medicali de la Spitalul Județean și Spitalul de Pediatrie din Pitești și de la Serviciul Județean de Ambulanță.
Citiți și: Argeș. Incendiu la o casă„A fost adoptat un plan de măsuri astfel încât să fim pregătiți în eventualitatea în care vor apărea astfel de cazuri în România. Deciziile pe care noi le-am luat la nivel județean sunt în concordanță cu deciziile care au fost luate la nivel național. Acestea vizează niște proceduri tehnice care cuprind toți pașii ce trebuie urmați. La nivelul județului Argeș, în acest moment, am identificat două locații care vor fi utilizate pentru a putea caza/izola persoanele în cazul în care apar astfel de situații”, a informat prefectul Emanuel Soare.
În cele două centre vor fi cazate persoane care se întorc în România din zonele din Italia afectate de infecțiile cu noul coronavirus și care vor intra în carantină pentru a le fi monitorizată starea de sănătate.
Autoritățile județene caută și alte locuri în Argeș care ar putea fi transformate în centre de carantină: „În perioada următoare va fi extinsă capacitatea prin identificarea de noi locații”, a precizat prefectul.
Instituirea carantinei se stabilește pentru persoanele care sosesc în România din China continentală (provincia Hubei – inclusiv orașul Wuhan – și din orașele Wenzhou, Hangzhou, Ningbo și Taizhou din provincia Zhejiang) și din Italia (regiunea Lombardia – Codogno, Castiglione d’Adda, Casarpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo și San Fiorano și regiunea Veneto – Vo Euganeo).
În ceea ce privește izolarea la domiciliu, măsura li se aplică persoanelor care sosesc în România din alte provincii/orașe din China continentală și alte localităti din regiunile Lombardia și Veneto situate în afara zonelor în care s-a instituit carantina.
Sorina Honțaru, directorul executiv al DSP Argeș, a transmis că în acest moment în România nu avem niciun suspect și niciun confirmat cu noul coronavirus.
“Mesajul pe care dorim să îl transmitem cetățenilor este acela de a nu se panica. Atât autoritățile centrale, cât și cele locale sunt pregătite să gestioneze aceste cazuri. Persoanele care vin din China și din cele 11 localități afectate din Italia intră în carantină în județele de graniță. Astfel, nu vor ajunge imediat la noi în județ. Doar în situația în care capacitatea acestora va fi depășită, vor fi luate măsuri suplimentare”, a informat Sorina Honțaru.
Și președintele CJ Argeș, dr. Dan Manu, a făcut apel la calm, explicând, totodată, în ce constă infecția cu noul coronavirus și prezentând cele mai importante reguli pe care trebuie să le respectăm pentru a preveni îmbolnăvirea. „Regula de bază ar fi să ne spălăm mâinile cu apă și săpun de mai multe ori decât o făceam în mod obişnuit și să folosim dezinfectant. Evitați aglomerațiile și contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute.
Nu vă atingeți ochii, nasul şi gura cu mâinile. Folosiţi șervețele de unică folosință atunci când strănutaţi sau tuşiţi.
Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât în cazul în care vă prescrie medicul. Antibioticele administrate fără recomandarea specialistului pot face mai mult rău.
Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool și utilizați masca de protecție doar în cazul in care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care le acordați asistență persoanelor bolnave.
Animalele de companie nu transmit coronavirus”, a afirmat Dan Manu.