930 x122 grota rece

Arges

EXPONATUL LUNII NOIEMBRIE LA MUZEUL JUDEȚEAN ARGEȘ

În luna noiembrie, la Muzeul Judeţean Argeş exponatul lunii este reprezentat de agat, o varietate de calcedonie, un silicat microcristalin.

Citiți și: Interzis în fața blocului! Vecinii pot chema poliția!

Caracteristice agatului sunt dungile colorate diferit, repartiția lor regulată datorându-se cristalizării ritmice. Agatul cristalizează în golurile (geodele) din rocile înconjurătoare, care pot fi frecvent roci magmatice sau sedimentare unde se întâlnesc așa-numitele microagate. Unele varietăţi au o structură fină, straturile având uneori o lăţime de 0,01 mm.

Citiți și: Bilanțul unei nopți de coșmar! ISU, oficial despre dezastrul ce a lovit Piteștiul

Formele amorfe de agat sunt foarte rare, culorile diferite ale straturilor mineralului se datorează frecvent ionilor de fier şi mangan. Această intercalare se poate observa clar mai ales la onix (culori intercalate de alb şi negru), ca şi la sardonix unde se intercalează culorile alb şi roşu. Între cristalele de calcedonie se află cristale de ametist , cuarţ , calcit, zeolit şi hematit.

Agatul cu varietăţile sale este folosit cel mai frecvent ca piatră semipreţioasă. Prin tăiere şi şlefuire s-au creat agate deosebit de frumoase, folosite la: inele, broşe, mojare, agrafe, brăţări, mânere de tacâmuri, nasturi, vase, etc. Datorită durităţii sale mineralul este din ce în ce mai mult folosit în tehnica modernă.

Exponatul lunii poate fi vizitat de luni până duminică, între orele 9:00-17:00, în vitrina special amenajată în holul de la intrarea din Bulevardul Eroilor.

555×222 grota rece
570 X 90 POSADA 3