EcoMoto 930×122

    200px-AndreiPlesu

    De ce domnule Pleşu?

    Aţi republicat articolul despre Mihai Gâdea?

    Mai acum o lună articolul punea la punct un nepotrivit interviu luat lui Pascal Bruckner. Este totuşi inelegant să iei un interviu unui intelectual francez un interviu în engleză mai ales într-o ţară francofonă. Întrebarea despre Eminescu este cumva forţată e ca şi cum Bruckner i-ar fi replicat lui Gâdea dacă l-a citit pe să zicem Voltaire. Vă atrăsesem atenţia că i-aţi stricat buna dispoziţie ocazionată de primirea unor premii de televiziune la Londra cu bombăneli de jupân Titircă. Am înţeles că apoi că de fapt nu era chiar aşa, au fost nişte nominalizări de premii, fapt cu nimic mai onorant. În baza de date despre filme IMDB se menţionează şi nominalizările.

    Dar parcă aţi suferi de sindromul menţionat şi aţi republicat articolul în Adevărul. Dacă Gâdea nu a replicat la prima punere la punct, acesta s-a simţit obligat să răspundă şi a făcut-o folosind un instrument mult mai penetrant: o televiziune cu audienţă. Şi o grămadă de lucruri vi s-au spart în faţă.

    Nu pun la socoteală problema cu consecinţa meditaţiei transcendentale, cum spunea conu’ Leonida: aia-i başca, că-i pe legea a veche. Atunci lucrurile se desfăşurau altfel şi este dificil de dat acum verdicte în alb şi negru.

    Faptul că aţi colaborat cu toţi preşedinţii României din ’90 încoace nu a fost socotit ca o datorie civică, fiind considerată mai mult traseism politic. Eu cred că sarcinile de Ministru al Culturii şi ulterior cele de la Externe le-aţi achitat cu competenţă şi de ce nu cu umor! Mai dificilă se pare a fost sarcina de consilier al preşedintelui Băsescu. Se pare că acesta are mai degrabă încredere în opiniile sale decât în cele ale consilierilor şi în probleme în care ar trebui să fie sfătuit.

    Ştiţi că atunci când regele Mihai a fost alungat s-a schimbat şi Ziua Naţională, a fost aleasă de comunişti data de 23 august potrivită climei ţării noastre, nu cum este acum nefericit pusă pe 1 Decembrie. Şi ca schimbarea să fie completă comuniştii s-au gândit să schimbe şi Ziua Independenţei României cu o zi, pe 9 mai în loc de 10 Mai. În paranteză se sărbătoreşte fals şi acum! Asta motivându-se interpelarea din Parlamentul României adresată Ministrului de Externe Mihai Kogălniceanu. Ori Independenţa a fost declarat oficial pe 10 Mai de domnitorul Carol. Anecdota privind interdicţia de survol a ruşilor poate fi adevărată, însă atitudinea  pro-NATO a fost asumată hotărât de preşedintele Constantinescu  cu preţul sacrificării carierei sale politice.  Asta a condus România pe calea normalităţii. Nu ştiu dacă se va aniversa o zi oficială a NATO în România,  dar să ştiţi că nu o anecdotă va oficializa pe creatorul ei, ci pe cel desemnat de drept care era preşedintele. Şi în plus preşedintele Constantinescu nu  merita această mărturie de Procopius din Cezarea.

    Domnule Pleşu câteodată haina de moralist vă este cam strâmtă.

    [555x222px]KV_WinterSale_epitesti

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    EcoMoto 570×90