930×122 CUMPANA 5

bucatarie

INCENDIU ÎN BUCĂTĂRIE. REFLEXE CARE AGRAVEAZĂ SITUȚIA ATUNCI CÂND ÎNCERCI SĂ STINGI FLĂCĂRILE

Nu mai este mult și vom lua masa împreună cu familia de Crăciun, iar respectarea unor reguli simple poate preveni producerea unui incendiu cauzat de lăsarea nesupravegheată a aparatelor de gătit. Pentru înlăturarea unui posibil pericol de acest tip, ISU Argeș recomandă să:

Citiți și: Este incendiu în Argeș! Intervin pompierii
  •  Nu lăsați mâncarea pe foc nesupravegheată!
  • Nu lăsați copiii să umble la aparatele de gătit, țineți chibriturile, brichetele departe de ei!
  •  Curățați și îndepărtați depunerile de grăsimi și resturile de mâncare de pe suprafața aragazelor, plitelor și a grătarelor din bucătărie, deoarece pot lua foc foarte repede!

În bucătării este interzis:

– să păstraţi lichide combustibile (cu excepţia uleiului de gătit) sau uşor inflamabile;

Citiți și: Incendiu într-o gospodărie din Argeș

– să păstraţi alte butelii cu gaze lichefiate în afara celei care alimentează aragazul (maşina de gătit);

– să utilizaţi la aparatele electrice de gătit cordoane de alimentare cu izolaţia străpunsă, improvizate sau cu ştechere defecte;

– să lăsaţi maşinile de gătit în funcţiune nesupravegheate.

– să lăsaţi cârpe, prosoape sau haine în apropierea maşinilor de gătit;

– să turnaţi apă peste uleiul care a luat foc;

– să folosiţi apă pentru stingerea focului izbucnit la aparatele electrice deoarece există riscul să vă electrocutaţi. Dacă nu dispuneţi de un stingător cu pulbere atunci, după deconectarea aparatului de la reţeaua de alimentare cu energie electrică, utilizaţi un prosop ud sau o haină pentru înăbuşirea flăcării .

Dacă o tigaie a luat foc:

  • opriţi alimentarea cu gaz/energie electrică a aragazului/maşinii de gătit pe care este tigaia (dacă puteţi să o faceţi în siguranţă) şi lăsaţi-o să se răcească;
  • nu aruncaţi tigaia pe jos sau pe mobilierul de bucătărie şi nu turnaţi apă peste ea!
  • stingeţi tigăile care sunt în flăcări acoperindu-le cu un capac sau punând un prosop ud peste acestea. Aportul de oxigen va fi mai mic, ceea ce înseamnă ca focul se va stinge.
  • Dacă nu dispuneţi de un stingător cu pulbere atunci, după deconectarea aparatului de la reţeaua de alimentare cu energie electrică, utilizaţi un prosop ud sau o haină pentru înăbuşirea flăcării .Dacă nu reuşiţi să stingeţi incendiul, iar acesta se extinde, evacuaţi persoanele din casă, alertaţi vecinii şi apelaţi urgent serviciul 112, pentru ca echipajele de pompieri profesioniste să intervină prompt.

http://www.monitorulcj.ro/

SMART KIDS 555×222

Comentarii

SMART KIDS 570×90