NOR CURIER 930X122

arhitect şef

DEZASTRU URBANISTIC ÎN PITEȘTI. ARHITECTUL-ȘEF GHIȚĂ TACE DIN GURIȚĂ

În urmă cu aproximativ două luni, publicația noastră a prezentat o serie de nereguli pe care Avocatul Poporului le-a descoperit în cazul unui bloc (foto 1) care se construiește pe strada Mircea Eliade (varianta Găvana) din municipiul Pitești.

Citiți și: Viața la bloc, tot mai scumpă!

La momentul respectiv, Mihaela Stănciulescu (foto 2), consilier, coordonator în cadrul Avocatului Poporului – Biroul Teritorial Pitești, s-a prezentat, împreună cu arhitectul-șef al municipiului, Cătălin Ghiță, la viitorul bloc de pe strada Mircea Eliade.

Potrivit unui document al Avocatului Poporului, transmis către municipalitatea piteșteană, au fost constatate nereguli grave: arhitectul-șef al Piteștiului, Cătălin Ghiță (foto 3), le-a transmis piteștenilor răspunsuri în bătaie de joc, PUZ-ul zonei este depășit de zeci de ani, autorizația de construire a fost emisă cu încălcarea legii, iar vecinii au fost ignorați. Mai multe amănunte, AICI.

Citiți și: Viața la bloc! Avantaje pentru aceste persoane!

Concret, pe strada Mircea Eliade se construiește un bloc P+4E-5E retras. În acest caz, Avocatul Poporului a constatat, printre altele, că:

”răspunsul 56076/15.01.2018 emis petenților de arhitectul-șef conține date eronate, neactualizate conform noii situații a terenului (…)” – Detalii despre opoziția la care a fost emis răspunsul menționat de Avocatul Poporului, AICI;

-”se impunea emiterea unui PUZ actualizat”;

-”autorizația de construire nr. 656/23.08.2018 a fost emisă cu încălcarea prevederilor art. 43 alin (2) din normele metodologice de aplicare a legii nr. 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții”, întrucât autorizația de construire a fost emisă la o distanță de aproximativ 60 de zile calendaristice, deși termenul legal este de 30 de zile de la data depunerii documentației pentru autorizarea construcției’;

-”construcția nu beneficiază de acordul exprimat în formă autentică al vecinilor” – Situația, semnalată de ePitești (și) AICI.

L-am contactat atunci telefonic pe arhitectul-șef al municipiului Pitești, Cătălin Ghiță, pentru a ne oferi lămuriri cu privire la neregulile constatate de Avocatul Poporului și, de asemenea, pentru a ne informa dacă recomandările instituției au fost sau vor fi puse în practică de municipalitate (neregulile depistate la blocul de pe Mircea Eliade, dar și la alte construcții din Pitești și recomandările autorității, în următorul PDF: AVOCATUL POPORULUI – CONSTRUCȚII PITEȘTI).

Ghiță ne-a spus să îi transmitem un e-mail cu solicitările noastre, urmând să ne răspundă în ”cel mai scurt timp”. În baza documentului emis de Avocatul Poporului, i-am cerut lămuriri arhitectului-șef al municipiului cu privire la următoarele aspecte: de ce le-au fost transmise piteștenilor de pe Mircea Eliade date ”eronate, neactualizate”, dacă se va emite un nou PUZ, de ce nu a fost eliberată autorizația de construire în termenul legal, de ce nu fost solicitat acordul exprimat în formă autentică al vecinilor și care sunt pașii făcuți pentru punerea în practică a recomadărilor făcute de Avocatul Poporului?

Solicitarea ePitești (foto 4) a fost transmisă pe data de 14 mai 2019 (!!!). Nu am primit niciun răspuns din partea lui Cătălin Ghiță. Mai mult, arhitectul-șef nu a mai putut fi contactat ulterior de publicația noastră. Fie nu ne-a răspuns la telefon, fie ne-a respins apelul. Cert este că nu a revenit ulterior cu un apel telefonic.

 

De ce refuză arhitectul-șef al municipiului Pitești să ofere un răspuns oficial în baza unei solicitări pe care am formulat-o ca urmare a unor nereguli depistate de Avocatul Poporului? De ce se ferește să le dea explicații piteștenilor? Lucrează pentru cetățenii acestui oraș și este plătit cu un salariu de bază, din bani publici, de nu mai puțin de 9.098 de lei, potrivit informațiilor care se găsesc pe site-ul municipalității.

Arhitectul-șef Cătălin Ghiță este obligat să dea explicații în ceea ce privește haosul urbanistic din Pitești pe care l-a provocat, direct sau indirect, singur sau susținut de alte autorități piteștene. Vom reveni asupra subiectului.

NOR CURIER 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90