New Profesional Consult 930 x 122

ispa2.jpg

Noua Uzina de Apa a Pitestiului este gata

Joi, 27 mai, la Primaria Pitesti a avut loc festivitatea de inchidere a lucrarilor de reabilitare a Uzinei de Apa Budeasa, practic a primului contract din cadrul masuri ISPA „Reabilitarea Statiei de Epurare, a retelei de canalizare si a sistemului de alimentare cu apa din municipiul Pitesti”. Festivitatea a fost urmata de o vizita a autoritatilor locale si nationale la Uzina de Apa, acolo unde au putut fi vazute „pe viu” instalatiile noi.

Gelu Mujea, directorul general al SC Apa Canal 2000 SA Pitesti, a declarat ca, prin aceasta investitie, riscul transmiterii de boli prin apa este exclus, la fel si riscul privind aparitia mirosului neplacut al apei potabile in anumite momente ale anului.

La Primarie au fost prezenti atat reprezentanti ai SC Apa Canal, ai consultantului si ai firmelor care au realizat investitia, cat si reprezentanti ai Curtii Nationale de Conturi, ai Ministerului Finantelor si ai autoritatilor locale.

Valoarea totala a contractului a fost de 8,2 milioane de euro, din care contributia nerambursabila a Uniunii Europene a fost de 5,2 milioane de euro.  Municipalitatea si S.C. Apa Canal 2000 S.A. Pitesti au asigurat cofinantarea, in procent de 25%.  Valoarea de 993.811 euro reprezentand diferenta dintre valoarea alocata prin memorandumul de finantare si valoarea ofertei castigatoare a fost asigurata din surse proprii ale S.C. Apa Canal 2000 S.A.

Investitiile realizate in cadrul acestui contract au avut ca scop imbunatatirea parametrilor de calitate a apei potabile. Contractul de lucrari a fost derulat de consortiul condus de Läckeby Water AB, Suedia – Purac Division si partenerilor ERG Termrom SA Romania si Edwards International Group SRL – Romania si supervizat de consortiul Grontmij|Carl Bro – Atkins.

Eugen Teodorovici, reprezentant al Curtii Nationale de Conturi, primul om din Romania care s-a ocupat de implementarea proiectelor cu finantare europeana, a declarat ieri ca prin aceste investitii „Pitestiul este unul din orasele campioane in atragerea de fonduri europene”, in conditiile in care, din pacate, gradul de absorbtie a fondurilor europene este in Romania de „sub 2%”.

La randul sau, Adrian Ferendino, director al firmei care a executat lucrarile, a declarat ca „sunt putine sisteme de acest tip (n.r. ca cele de la Uzina de Apa Budeasa) in tara” si ca succesul s-a datorat „continuitatii si seriozitatii”. Autoritatile locale si judetene sunt acum pe punctul de a obtine si o finantare de 100 de milioane de euro pentru extinderea retelelor de apa si canalizare din Arges.

{loadposition inside}

 

 

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

gentea si minzina 570