SMART KIDS 930X122

casa bobancu

UPDATE: LOVITURĂ DE TEATRU ÎN CAZUL CASEI BOBANCU

(UPDATE 2 28 NOIEMBRIE 2019 ORA 17): Amendamentul a fost adoptat cu unanimitate de voturi de consilierii locali în ședința de astăzi. Prin urmare, Primăria își va exercita dreptul de preemțiune. Printre altele, Sorin Apostoliceanu a argumentat că pe viitor Casa Bobancu ar putea fi transformată în Muzeu Municipal. 

Citiți și: 1 milion de € pentru parcul de poveste din Pitești

(UPDATE1 26 NOIEMBRIE 2019): Viceprimarul Sorin Apostoliceanu a făcut un amendament în comisia de Consiliu Local pe care o conduce (comisia pentru administrarea domeniului public și privat al municipiului, protecția mediului și turism), prin care cere ca Primăria să îşi exercite dreptul legal de preemţiune. 

26 NOIEMBRIE 2019: Primăria Piteşti refuză și Casa Bobancu. Primăria Piteşti a decis să nu îşi exercite dreptul legal de preemţiune (întâietate la cumpărare) în cazul unui imobil monument istoric scos la vânzare de proprietar. Este vorba despre aşa-numita „Casă Bobancu”, de pe bulevardul I.C. Brătianu, nr. 51.

Citiți și: Schimbare majoră în Ștrand! Investiție de aproape 1 milion €

Municipalitatea susţine că nu are fonduri pentru achiziţionarea imobilului, pentru care se cer 450.000 de euro. Prin urmare, casa va putea fi scoasă la vânzare pe piaţa liberă.

Situată în centrul Piteştiului, „Casa Bobancu” este construită în anii 1914-1915 după planurile arhitectului Ion Simionescu. A fost locuinţa farmacistului Nicolae Bobancu şi a institutoarei Tatiana Bobancu, animatoare culturală din perioada interbelică. Acum se află în proprietatea unui anume Alexandru Marian Petrescu.

În această casă, în anul 1916, s-a semnat capitularea Bucureştiului către nemţi şi tot aici, în timpul Primului Război Mondial, a funcționat un comandament al trupelor germane. Imobilul are parter şi etaj, cu o arhitectură specifică perioadei interbelice, 16 camere, suprafaţă utilă de 350 de mp şi teren aferent de 1.384 de mp.

De-a lungul timpului, Primăria a refuzat și alte oferte de a achiziţiona astfel de case (Primăria având drept de întâietate la cumpărare, conform legii), municipalitatea invocând de fiecare dată că nu are bani sau că imobilele se află într-o stare prea avansată de degradare pentru a merita investiţia. Două exemple în acest sens: „Casa Teodorescu” de pe strada Crinului și „Casa Mărculescu” de pe strada Egalității.

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570×90 MAIA