930 x122 grota rece

centrul de transfuzie sanguină

Argeş: Se caută donatori pentru pacienţii gravi din spitale

Direcția de Sănătate Publică Argeș a inițiat o campanie de mobilizare a argeșenilor pentru donarea de sânge. În acest sens, au fost publicate informaţiile necesare pentru persoanele care vor să-i ajute pe cei aflaţi în suferinţă.

Citiți și: Reprezentanți M.A.I, buzna la Centrul de Transfuzie: Au rămas cu gura căscată

Programul Centrului de Transfuzie Sanguină Pitești este de luni până vineri, între orele 08:00 și 13:00.

CONDIŢII

-Vârstă între 18 și 55 de ani;

Citiți și: O nouă facilitate importantă!

-Greutate peste 50 kg;

-Puls regulat, 60-100 bătăiminut;

-Tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg;

-Fără intervenții chirurgicale în ultimele 6 luni;

-Fără consum de grăsimi/alcool cu cel puțin 48 de ore înaintea donării;

-Femeile nu pot dona sânge dacă sunt însărcinate/lăuze/în perioada menstruală;

-Nu pot dona sânge cei aflați sub tratament pentru afecțiuni precum: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.

Donatorii nu trebuie să aibă sau să fi avut următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie și alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (psoriazis, vitiligo), miopie forte peste (-) 6 dioptrii, cancer.

O persoană vaccinată poate dona:

-după vaccinare cu vaccin Pfizer sau Moderna – dacă au trecut cel puțin 7 zile de la administrare și nu au prezentat simptome, sau au trecut cel puțin 7 zile de la remiterea oricărui simptom;

-după vaccinare cu vaccin AstraZeneca sau Johnson – dacă au trecut cel puțin 4 săptămâni de la administrare și nu au prezentat simptome sau au trecut cel puțin 4 săptămâni de la remiterea oricărui simptom.

Donatorul de sânge are dreptul să primească, la cerere, pentru fiecare donare efectivă, următoarele:

a) 7 tichete de masă pentru produse alimentare, eliberate de instituția de profil;

b) o zi liberă de la locul de muncă, în ziua donării, în cazul donatorilor de sânge salariați; o zi scutire de frecvență, în ziua donării, în cazul elevilor, studenților și militarilor;

c) decontarea cheltuielilor de transport în comun din ziua donării între localitatea de domiciliu/reședință înscrisă în actul de identitate și localitatea unde își are sediul instituția la care se efectuează donarea de sânge; în cazul în care donarea se face la instituția de profil din localitatea de domiciliu sau din localitatea în care este angajat, donatorul are dreptul la abonament cu reducere de 50% pentru transportul în comun, pe baza actelor doveditoare, pentru o perioadă de o lună.

ÎNAINTE DE A DONA

-Dimineața înainte de recoltare puteți consuma o cană cu ceai sau cafea, un mic dejun puțin consistent, legume, fructe.

-Nu fumați înainte și după donare cu o oră.

-De asemenea, veniți la donare odihnit și nu după o noapte pierdută la serviciu sau în fața calculatorului.

Criterii de excludere permanentă: afecțiuni cardiovasculare (inclusiv hipertensiunea arterială severă cronică în tratament, angina pectorală); traumatisme craniene cu sechele; etilism cronic; schizofrenie; epilepsie; hepatită cronică, ciroză hepatică; sifilis; pancreatită; cancer, leucemii; diabet zaharat; tuberculoză; hiperlipidemie; astm bronșic; alergia severă; boli endocrine; lupus eritematos diseminat și alte colagenoze; psoriazis generalizat; persoanele pensionate medical, indiferent de diagnosticul de pensionare.

Criterii de excludere temporară: boli infecțioase (gripă, infecții bacteriene); anemie; examinare endoscopică, transfuzii, intervenții chirurgicale, tatuaje, contact apropiat cu persoane cu hepatită, HIV; vaccinări; sarcină, alăptare; tratamente dentare; consum de alcool în ultimele 48 de ore; consum de medicamente.

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570×90 MAIA