930×122 CAPRA 5

centrul de transfuzie sanguină

Argeş: Se caută donatori pentru pacienţii gravi din spitale

Direcția de Sănătate Publică Argeș a inițiat o campanie de mobilizare a argeșenilor pentru donarea de sânge. În acest sens, au fost publicate informaţiile necesare pentru persoanele care vor să-i ajute pe cei aflaţi în suferinţă.

Citiți și: Reprezentanți M.A.I, buzna la Centrul de Transfuzie: Au rămas cu gura căscată

Programul Centrului de Transfuzie Sanguină Pitești este de luni până vineri, între orele 08:00 și 13:00.

CONDIŢII

-Vârstă între 18 și 55 de ani;

Citiți și: O nouă facilitate importantă!

-Greutate peste 50 kg;

-Puls regulat, 60-100 bătăiminut;

-Tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg;

-Fără intervenții chirurgicale în ultimele 6 luni;

-Fără consum de grăsimi/alcool cu cel puțin 48 de ore înaintea donării;

-Femeile nu pot dona sânge dacă sunt însărcinate/lăuze/în perioada menstruală;

-Nu pot dona sânge cei aflați sub tratament pentru afecțiuni precum: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.

Donatorii nu trebuie să aibă sau să fi avut următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie și alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (psoriazis, vitiligo), miopie forte peste (-) 6 dioptrii, cancer.

O persoană vaccinată poate dona:

-după vaccinare cu vaccin Pfizer sau Moderna – dacă au trecut cel puțin 7 zile de la administrare și nu au prezentat simptome, sau au trecut cel puțin 7 zile de la remiterea oricărui simptom;

-după vaccinare cu vaccin AstraZeneca sau Johnson – dacă au trecut cel puțin 4 săptămâni de la administrare și nu au prezentat simptome sau au trecut cel puțin 4 săptămâni de la remiterea oricărui simptom.

Donatorul de sânge are dreptul să primească, la cerere, pentru fiecare donare efectivă, următoarele:

a) 7 tichete de masă pentru produse alimentare, eliberate de instituția de profil;

b) o zi liberă de la locul de muncă, în ziua donării, în cazul donatorilor de sânge salariați; o zi scutire de frecvență, în ziua donării, în cazul elevilor, studenților și militarilor;

c) decontarea cheltuielilor de transport în comun din ziua donării între localitatea de domiciliu/reședință înscrisă în actul de identitate și localitatea unde își are sediul instituția la care se efectuează donarea de sânge; în cazul în care donarea se face la instituția de profil din localitatea de domiciliu sau din localitatea în care este angajat, donatorul are dreptul la abonament cu reducere de 50% pentru transportul în comun, pe baza actelor doveditoare, pentru o perioadă de o lună.

ÎNAINTE DE A DONA

-Dimineața înainte de recoltare puteți consuma o cană cu ceai sau cafea, un mic dejun puțin consistent, legume, fructe.

-Nu fumați înainte și după donare cu o oră.

-De asemenea, veniți la donare odihnit și nu după o noapte pierdută la serviciu sau în fața calculatorului.

Criterii de excludere permanentă: afecțiuni cardiovasculare (inclusiv hipertensiunea arterială severă cronică în tratament, angina pectorală); traumatisme craniene cu sechele; etilism cronic; schizofrenie; epilepsie; hepatită cronică, ciroză hepatică; sifilis; pancreatită; cancer, leucemii; diabet zaharat; tuberculoză; hiperlipidemie; astm bronșic; alergia severă; boli endocrine; lupus eritematos diseminat și alte colagenoze; psoriazis generalizat; persoanele pensionate medical, indiferent de diagnosticul de pensionare.

Criterii de excludere temporară: boli infecțioase (gripă, infecții bacteriene); anemie; examinare endoscopică, transfuzii, intervenții chirurgicale, tatuaje, contact apropiat cu persoane cu hepatită, HIV; vaccinări; sarcină, alăptare; tratamente dentare; consum de alcool în ultimele 48 de ore; consum de medicamente.

555×222  MAIA
570 X 90 CAPRA 3