- Publicat de: ePitești
- 13-08-2021, ora 12:03
- Știri
Argeş: Se caută donatori pentru pacienţii gravi din spitale
Direcția de Sănătate Publică Argeș a inițiat o campanie de mobilizare a argeșenilor pentru donarea de sânge. În acest sens, au fost publicate informaţiile necesare pentru persoanele care vor să-i ajute pe cei aflaţi în suferinţă.
Citiți și: Reprezentanți M.A.I, buzna la Centrul de Transfuzie: Au rămas cu gura căscatăProgramul Centrului de Transfuzie Sanguină Pitești este de luni până vineri, între orele 08:00 și 13:00.
CONDIŢII
-Vârstă între 18 și 55 de ani;
Citiți și: O nouă facilitate importantă!-Greutate peste 50 kg;
-Puls regulat, 60-100 bătăiminut;
-Tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg;
-Fără intervenții chirurgicale în ultimele 6 luni;
-Fără consum de grăsimi/alcool cu cel puțin 48 de ore înaintea donării;
-Femeile nu pot dona sânge dacă sunt însărcinate/lăuze/în perioada menstruală;
-Nu pot dona sânge cei aflați sub tratament pentru afecțiuni precum: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.
Donatorii nu trebuie să aibă sau să fi avut următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie și alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (psoriazis, vitiligo), miopie forte peste (-) 6 dioptrii, cancer.
O persoană vaccinată poate dona:
-după vaccinare cu vaccin Pfizer sau Moderna – dacă au trecut cel puțin 7 zile de la administrare și nu au prezentat simptome, sau au trecut cel puțin 7 zile de la remiterea oricărui simptom;
-după vaccinare cu vaccin AstraZeneca sau Johnson – dacă au trecut cel puțin 4 săptămâni de la administrare și nu au prezentat simptome sau au trecut cel puțin 4 săptămâni de la remiterea oricărui simptom.
Donatorul de sânge are dreptul să primească, la cerere, pentru fiecare donare efectivă, următoarele:
a) 7 tichete de masă pentru produse alimentare, eliberate de instituția de profil;
b) o zi liberă de la locul de muncă, în ziua donării, în cazul donatorilor de sânge salariați; o zi scutire de frecvență, în ziua donării, în cazul elevilor, studenților și militarilor;
c) decontarea cheltuielilor de transport în comun din ziua donării între localitatea de domiciliu/reședință înscrisă în actul de identitate și localitatea unde își are sediul instituția la care se efectuează donarea de sânge; în cazul în care donarea se face la instituția de profil din localitatea de domiciliu sau din localitatea în care este angajat, donatorul are dreptul la abonament cu reducere de 50% pentru transportul în comun, pe baza actelor doveditoare, pentru o perioadă de o lună.
ÎNAINTE DE A DONA
-Dimineața înainte de recoltare puteți consuma o cană cu ceai sau cafea, un mic dejun puțin consistent, legume, fructe.
-Nu fumați înainte și după donare cu o oră.
-De asemenea, veniți la donare odihnit și nu după o noapte pierdută la serviciu sau în fața calculatorului.
Criterii de excludere permanentă: afecțiuni cardiovasculare (inclusiv hipertensiunea arterială severă cronică în tratament, angina pectorală); traumatisme craniene cu sechele; etilism cronic; schizofrenie; epilepsie; hepatită cronică, ciroză hepatică; sifilis; pancreatită; cancer, leucemii; diabet zaharat; tuberculoză; hiperlipidemie; astm bronșic; alergia severă; boli endocrine; lupus eritematos diseminat și alte colagenoze; psoriazis generalizat; persoanele pensionate medical, indiferent de diagnosticul de pensionare.
Criterii de excludere temporară: boli infecțioase (gripă, infecții bacteriene); anemie; examinare endoscopică, transfuzii, intervenții chirurgicale, tatuaje, contact apropiat cu persoane cu hepatită, HIV; vaccinări; sarcină, alăptare; tratamente dentare; consum de alcool în ultimele 48 de ore; consum de medicamente.