New Profesional Consult 930 x 122

donatori

DONARE_SANGE

CRIZĂ DE SÂNGE – SEMNEAZĂ PETIȚIA!

Fundaţia Donatorilor Benevoli de Sânge face un apel către ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, să înceapă procesul de reformare a sistemului naţional de transfuzii.

Citiți și: Reduceri de impozite! Cine beneficiază

„În zilele noastre, centrele de transfuzie de la nivelul ţării pot acoperi doar maximum 70% dintre cazurile care necesită transfuzie de sânge. Cauzele sunt multiple, dar credem cu tărie că ridicarea subiectului pe agenda publică şi prioritizarea problemei pentru găsirea de soluţii la nivelul Guvernului pot creşte procentul şi salva mai multe vieţi.

La 9 luni de la tragedia din clubul Colectiv, prea puține lucruri s-au schimbat în sistemul național transfuzional din România. Spitalele și centrele de transfuzie apelează des la comunitate pentru atragerea potenţialilor donatori, pentru că stocurile de sânge sunt mereu goale. Personalul implicat este prea puțin pentru a putea face față unei astfel de sarcini, iar centrele de transfuzie sunt puține și slab dotate, aflându-se sub standardele unei astfel de misiuni.”, avertizează Fundația.

Citiți și: Fii și tu eroul cuiva! Donează sânge, salvează o viață

Fundația Donatorilor Benevoli de Sânge cere ministrului Sănătăţii următoarele:

-Deblocarea posturilor din centrele de transfuzie: “Voluntarii nu pot suplini munca pe care doar personalul calificat o poate face, mai ales în momentele critice. Lipsa de personal face, printre altele, ca donatorii să fie primiți doar în cursul dimineții în centrele de donare. Reamintim că până în 2008 se putea dona şi în zilele de sâmbătă”.

-Modernizarea centrelor de transfuzie, sprijinirea colectelor mobile și deschiderea de noi centre acolo unde s-a dovedit că cele existente nu fac față.

-Finanțarea corespunzătoare a unei campanii de educare şi motivare a membrilor comunităţii cu privire la necesitatea însuşirii actului donării de sânge ca act civic. Scopul final al acestei campanii este de implicare şi fidelizare a oamenilor pentru a reveni cu regularitate la centrele de transfuzie. Datele existente arată că numărul de unităţi donate la mia de locuitori în România este de 21,5. Prin comparaţie, multe dintre ţările europene au un indice de peste 60 de unităţi la mia de locuitori.

Alături de apelul lansat către ministrul Sănătății, Fundația roagă cetățenii și presa să sprijine aceste cerințe. Puteți semna și distribui și dumneavoastră petiția http://campaniamea.de-clic.ro/p/donare-sange.

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90