SPALATORIE MURAY  930×122

depistare cancerului colorectal

Argeșenii s-au testat gratuit pentru depistarea cancerului colorectal

Aproape 5% din testele efectuate prin programul pentru depistarea cancerului de colorectal sunt pozitive, anunță prefectul de Argeș, Radu Perianu.

Citiți și: Anunț uriaș pentru angajați!

„2314 teste au fost transmise către medicii de familie înscriși în programul de screening pentru cancerul colorectal.

113 au avut rezultate pozitive. Persoanele au mers la Institutul Clinic Fundeni pentru analize amănunțite. Este procedura care a fost inclusă în proiect și totul este gratuit.

Citiți și: Pur și Simplu Verde organizează un concurs pentru adolescenți privind implicarea lor în viitorul orașelor

23 de teste au avut rezultate neconcludente. Analiza va fi refăcută. Evident, fără costuri.

Îi îndemn pe argeșeni să meargă la cei 15 medici înscriși în acest proiect. Este bine să prevenim decât să ajungem să tratăm.” transmite Radu Perianu.

„Am avut oameni din Pitești care au venit să ceară să facă testul. Asta ne-a determinat să cerem și includerea unor cabinete din mediul urban deși proiectul era destinat zonelor rurale. Fiecare medic de familie poate testa minim 330 de persoane și avem medici la care adresabilitatea este bună” , declară Tabita Stănoiu, medic coordonator al programului.

„Se lucrează pentru afilierea la program a unor cabinete medicale individuale din Pitești, Mioveni și Curtea de Argeș și vom transmite locațiile în care argeșenii pot cere testare.

De asemenea, intenționăm să organizăm întâlniri în localități cu medicii de familie, cu autoritățile locale și cetățenii și să explicăm beneficiile acestui program.

Analiza se face simplu:

– persoana vine la medic, primește un dispozitiv, dar și instrucțiunile necesare; ca să îl folosească și completează un chestionar;
– aduce proba la cabinetul medicului în maxim 7 zile;
– probele sunt trimise la laboratorul Institutului Clinic Fundeni;
– medicii primesc rezultatele;

Instituția Prefectului județul Argeș sprijină activ proiectul „Furnizarea serviciilor de sănătate din programele de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale – ROCCAS II -Sud-Muntenia”, în cadrul PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN, în baza unui acord cu Institutul Clinic Fundeni și Fundația Renașterea.”, mai precizează prefectul de Argeș.

Foto principal: descriptiv

555 X 222 CUMPANA 2

Comentarii

570 X 90 CAPRA 3