930×122 CAPRA 5

alegeri

Ce se întâmplă cu dreptul la vot

Ce se întâmplă cu dreptul la vot

Citiți și: Lege europeană adoptată și în România: Proceduri simplificate pentru toți!

Legislația electorală ar putea fi modificată în următoarea perioadă, potrivit unei propuneri legislative aflate în dezbatere la Senat, astfel încât, similar alegerilor parlamentare sau prezidențiale, românii din străinătate să poată vota prin corespondență și la alegerile pentru Parlamentul European.

De fapt, proiectul legislativ aflat în dezbaterea senatorilor vizează modificarea a două acte normative.

Citiți și: Schimbare radicală în lege! Ce se întâmplă cu permisul auto

Este vorba, mai exact, de modificarea Legii nr. 33/2007 privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European și a Legii nr. 288/2015 privind votul prin corespondență.

Schimbările propuse acum la legislația electorală vor da posibilitatea românilor aflați în afara granițelor de a vota prin corespondență și la alegerile europarlamentare.

La modul concret, în Legea 288/2015 se va introduce precizarea că această lege va reglementa dreptul la vot prin corespondență și în cazul alegerilor pentru Parlamentul European, alături de alegerile pentru Senat și Camera Deputaților sau cele prezidențiale.

Pe de altă parte, Legii 33/2007 i se aduc mai multe modificări și completări, pentru a detalia votul prin corespondență în cazul alegerilor europarlamentare.

Ce se întâmplă cu dreptul la vot

De exemplu, se stabilește că, începând cu data de 1 ianuarie a anului în care au loc alegeri europarlamentare și până la data expirării a cel mult 15 zile de la data începerii perioadei electorale, alegătorul care dorește să voteze în străinătate la alegerile pentru Parlamentul European se poate înregistra în Registrul electoral ca alegător în străinătate, prin intermediul unui formular online, aflat pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente, în care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea și statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate.

Pe de altă parte, pentru a vota prin corespondenţă, alegătorul cu domiciliul sau reședința în străinătate trebuie să se înregistreze ca alegător prin corespondenţă.

O altă schimbare conținută de viitoarea lege va da posibilitatea alegătorilor să susțină mai multe partide sau alianțe politice, alianțe electorale, organizații ale cetățenilor aparținând minorităților naționale sau candidați independenți.

Acum, Legea 33/2007 prevede că “un alegător poate susține un singur/ o singură partid politic, alianță politică, alianță electorală, organizație a cetățenilor aparținând minorităților naționale sau candidat independent”.

Următoarele alegeri europarlamentare vor avea loc anul viitor, în perioada 6-9 iunie.

Detalii, AICI.

Sursă foto: Arhivă/Descriptiv

Kaia 555×222
570 X 90 CAPRA 3