Donaris 930 x 122

antidrog arges

Centrul Antidrog Argeş, anunţ important pentru toţi fumătorii

Astăzi este Ziua Naţională fără Tutun.

Citiți și: Mesaj de ultim moment și crucial de la Poliție, ISU, Jandarmerie și Antidrog

Centrul de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog Argeș  desfăşoară activităţi de informare, educare si conștientizare cu privire la efectele nocive ale consumului de tutun, în mediul școlar din Județul Argeș cu informarea elevilor și cadrelor didactice.

Ziua Naţională fără Tutun este marcată, în fiecare an, în a treia joi din luna noiembrie, în scopul sensibilizării populației României în ceea ce privește beneficiul renunțării la fumat.

Citiți și: RISC DE BOLI GRAVE. ANTIDROG ARGEȘ AVERTIZEAZĂ

Tema campaniei naţionale este în concordanţă cu cea propusă anul acesta de Organizația Mondială a Sănătății pentru marcarea Zilei Naționale Fără Tutun, având ca motto „De azi, mă las de fumat!” şi ca temă Beneficiile renunțării la fumat.

Fumatul este responsabil pentru 8 milioane de decese anual. Studiile efectuate în perioada pandemiei COVID-19 au demonstrat că persoanele care fumează au o predispoziție mai mare decât nefumătorii de a dezvolta simptome mai severe de COVID-19, astfel încât milioane de fumători au luat în considerare renunțarea la fumat.

Din 2019 până în prezent și în strânsă legătură cu pandemia COVID-19, milioane de fumători au conștientizat importanța sănătății și riscurile la care se expun prin consumul de tutun.

Beneficiile renunțării la fumat:

-în 20 de minute din momentul în care se renunță la fumat, scade tensiunea arterială și ritmul bătăilor inimii;

-în 12 ore, scade nivelul monoxidului de carbon;

-de la 2 la 12 săptămâni, se îmbunătățește circulația arterială și crește capacitatea pulmonară;

-de la 1 la 9 luni, se îmbunătățește capacitatea respiratorie și tusea tabagică se diminuează;

-într-un an, riscul de boală coronariană se reduce la jumătate;

-între 5 și 15 ani de la renunțarea la fumat, riscul de infarct este egal cu al unui nefumător;

-în 10 ani, scade riscul de cancer pulmonar, esofagian etc;

-în 15 ani, riscul de boală coronariană este identic cu al unui nefumător;

-crește speranța de viață odată cu renunțarea la fumat;

-persoanele care au suferit un infarct reduc cu 50% șansele de a mai avea încă unul dacă renunță la fumat;

-renunțarea la fumat crește fertilitatea și reduce riscul nașterii premature.

La nivel naţional, potrivit rezultatelor ultimului studiu în populaţia generală (General Population Survey), realizat de Agenţia Naţională Antidrog în anul 2019, după alcool, fumatul ţigaretelor cu tutun înregistrează cel de-al doilea nivel al prevalenţei consumului de droguri în populaţia României. Astfel, un procent de 58,3% dintre cei intervievaţi au fumat cel puţin o dată de-a lungul vieţii, 40,8% dintre aceştia declarând că au fumat şi în ultimele 30 de zile.

În absenţa datelor de la 5 ţări (Danemarca, Luxemburg, Polonia, Slovenia şi Suedia), la nivelul Uniunii Europene, prevalenţa consumului de tutun de-a lungul vieţii variază de la 80,5% (Franţa), la 45,1% (Malta). Cu o prevalenţă de 58,3%, România ocupă locul al 9 lea în clasamentul european.

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3