NOR CURIER 930X122

gripă aviară

DSVSA Argeș, informare cu privire la focarele de gripă aviară

În județul Argeș nu se înregistrează deocamdată niciun focar/ caz de gripă aviară.

Citiți și: O fetiță de 2 ani a murit de gripă aviară

„În contextul epidemiologic european și național privind confirmarea focarelor de influența aviară înalt patogenă, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Argeș, a dispus abordarea acestui subiect de maximă importanță în CLCB și a organizat instruiri cu fermierii, medicii veterinari de liberă practică împuterniciți, medicii veterinari oficiali, administratorii exploatațiilor de păsări, grădinii zoologice, reprezentanții fondurilor cinegetice, AJVPS, Direcția Silvică, cu scopul conștientizării acestui pericol.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Argeș a dispus măsuri pentru prevenirea apariției focarelor de gripă aviară înalt patogenă:

Citiți și: BUDEASA: LOCALNICII, INFORMAȚI CU PRIVIRE LA PREÎNTÂMPINAREA GRIPEI AVIARE

LA NIVELUL GOSPODĂRIILOR POPULAȚIEI

– să separe în cadrul gospodăriei, în măsura posibilităților a rațelor și gâștelor de alte păsări domestice;

– să evite prin toate mijloacele creșterea păsărilor în aer liber, acestea fiind închise în spații de cazare special amenajate, iar atunci când acest lucru nu este posibil, hrănirea și adăparea păsărilor se va realiza într-o zonă acoperită la care nu opt acea acces păsările sălbatice;

– să nu adape păsările domestice cu apă din rezervoarele de apă de suprafață accesibile păsărilor sălbatice,

– să evite intrarea mai multor persoane în zona de exploatare a păsărilor domestice, limitând mișcările la o singură persoană (proprietarul exploatației);

– să prevină contactul cu alte specii de mamifere, inclusive rozătoare și animale de companie;

– să folosească încălțăminte diferită în spațiul de exploatare a păsărilor domestice sau să amenajeze un amplasament special amenajat pentru dezinfecția încălțămintei;

– să prevină orice contact direct și indirect între păsările sălbatice vii, în special cele de apă și păsările domestice (în special rațele și gâștele).

Astfel, va trebui limitat accesul păsărilor domestice și a păsărilor sălbatice captive (Grădina zoologică) la luciu de apă, lacuri, bălți, râuri și orice altă amenajare hidrologică artificială sau naturală.

LA NIVELUL GRĂDINII ZOOLOGICE:

– asigurarea protecției în vederea evitării oricărui contact direct sau indirect cu păsările sălbatice;

În consecință vă rugăm să acordați o atenție maximă  măsurilor de prevenire a apariției acestei boli!!!” transmite Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Argeș într-un comunicat de presă.

Foto principal: descriptiv

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3