Kaia 930 x 120

focare

Alertă! Focare de gripă aviară înalt patogenă H5N8 în ţări vecine cu România

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor anunță că focare de gripă aviară înalt patogenă H5N8 au fost diagnosticate în mai multe state din Europa, între care între care două – Ucraina şi Ungaria – vecine cu România.

Citiți și: O fetiță de 2 ani a murit de gripă aviară

În acest context epidemiologic este necesară respectarea anumitor măsuri de protecţie şi în ţara noastră.

Inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) verifică operatorii din industria avicolă privind aplicarea măsurilor de biosecuritate în exploataţiile de păsări (dar şi pentru respectarea celorlalte măsuri specifice în vederea prevenirii apariţiei bolii în ţara noastră), însă şi crescătorii de păsări trebuie să respecte anumite măsuri simple, dar importante, precum:

Citiți și: Focare de pestă porcină în Argeș

– Prevenirea oricărui contact direct şi indirect între păsările sălbatice, în special cele de apă şi păsările domestice (în special palmipede). Este interzis accesul păsărilor domestice şi a păsărilor sălbatice captive la luciul de apă, lacuri, bălţi, râuri şi orice altă amenajare hidrologica;
– separarea în cadrul gospodăriei, în măsura posibilităţilor, a raţelor şi gâştelor de alte păsări domestice;
– interzicerea creşterii păsărilor domestice în aer liber. Acestea trebuie ţinute obligatoriu în spaţii special amenajate; când acest lucru nu este posibil, hrănirea şi adăparea păsărilor se va realiza intr-o zonă acoperită la care nu pot avea acces păsările sălbatice;
– se interzice adăparea păsărilor domestice cu apă din rezervoarele de apă de suprafaţă accesibile păsărilor sălbatice;
– interzicerea intrării mai multor persoane în zona de exploatare a păsărilor domestice;
– prevenirea contactului cu alte specii de mamifere, inclusiv animale de companie;
– se va acorda o atenţie sporită asupra riscurilor introducerii şi diseminării bolii de către vânători, care pot transmite virusul prin păsările sălbatice precum si prin echipamente;
– obligativitatea notificării medicului veterinar de liberă practică împuternicit, a medicului veterinar oficial şi a DSVSA judeţene despre orice suspiciune de boală, caz de mortalitate şi morbiditate manifestată la păsările deţinute.
– furajele trebuie ţinute în spaţii închise acoperite şi în timpul depozitării trebuie asigurat să nu aibă acces alte specii de animale.

De asemenea, cumpărarea de carne de pasăre, ouă şi produse din carne de pasăre se va face numai din unităţi înregistrate/ autorizate sanitar-veterinar.

Influenţa (gripa) aviară este o boală infecţioasă produsă de un virus care poate afecta peste 50 de specii de păsări domestice şi păsări sălbatice. Rezervorul natural de virus îl reprezintă păsările migratoare şi în special păsările acvatice. Boala se transmite de la păsările sălbatice infectate cu virusul influenţei aviare prin contact direct, contact cu cadavre de păsări, secreţii şi excreţii şi prin contact indirect prin intermediul apei, furajelor, echipamentelor, adăposturilor, mijloacelor de transport care au fost contaminate.

555 X 222 CAPRA
HerasMed (570 x 90 px)