NOR CURIER 930X122

zilieri

16%, impozit pe venitul zilierilor

Potrivit noului Cod al Muncii, intrat deja în vigoare, zilierii argeșeni, ca și ceilalți astfel de angajați din țară, vor datora de acum statului un impozit de 16% din venitul brut. Ei pot activități cu caracter ocazional în domenii precum: – agricultură, – vînătoare şi pescuit, – silvicultură, exclusiv exploatări forestiere, – piscicultură şi acvacultură, – pomicultură şi viticultură, – apicultură, – zootehnie, – spectacole, producţii, cinematografice şi audiovizuale, publicitate, activităţi cu caracter cultural, – manipulări de mărfuri, – activităţi de întreţinere şi curăţenie.

Aceștia trebuie să ştie că venitul realizat de ei sub forma remuneraţiei zilnice pe fiecare beneficiar de lucrări reprezintă venit asimilat salariului, pentru care sunt aplicabile prevederile cap.III „Venituri din salarii” al titlului III „Impozit pe venit” din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare. Zilierii datorează impozit pentru venitul realizat sub formă de remuneraţie brută zilnică. Impozitul se calculează de către beneficiarii de lucrări prin aplicarea cotei 16% asupra remuneraţiei brute zilnice. Calculul şi reţinerea impozitului datorat se efectuează de către beneficiarii de lucrări la data fiecărei plăţi a remuneraţiei brute zilnice, iar virarea la bugetul de stat a impozitului se va efectua până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se plăteşte venitul. Pentru veniturile realizate din activitatea prestată de zilieri nu se datorează contribuţii sociale obligatorii nici de către zilier, nici de către beneficiar. Beneficiarul de lucrări are obligaţia înfiinţării Registrului de evidenţă a zilierilor. Registrul se tipăreşte şi se înseriază de Imprimeria Naţională, iar distribuirea acestuia se face, la cerere şi contracost de către Inspecţia Muncii prin Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeş.

Durata zilnică de executare a activității unui zilier nu poate depăși 12 ore, respectiv 6 ore pentru lucrătorii minori, care au capacitate de muncă. Chiar daca părțile convin un numar mai mic de ore de activitate, plata zilierului se va face pentru echivalentul a cel putin 8 ore de muncă, se arată în proiect.

Dacă activitatea preconizata a fi desfasurata de un zilier pentru acelasi beneficiar depaseste 30 de zile calendaristice consecutive, acesta are obligatia de a incheia cu zilierul contract individual de munca de durata determinata.

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90