NOR CURIER 930X122

arpechim_ansamblu

Arperchim- sase luni de sperante, apoi se trage cortina

Ce vrea de fapt să facă Petrom cu Arpechim, aceasta este întrebarea pe care şi-o pun nu numai autorităţile locale, ci şi angajaţii de la platforma industrială piteşteană şi cei de la combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea, care fără Arpechim s-ar desfiinţa, nemaiputând face faţă cheltuielilor cu materia primă.

Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, susţine în presa centrală că pe adresa Petrom a ajuns în zilele imediat următoare anunţului de închidere a Arpechim o scrisoare de intenţie din partea unui fond de investiţii american care se declară interesat să cumpere rafinăria.

Potrivit lui Iancu, chiar un înalt oficial al Petrom i-ar fi spus despre ofertă americanilor, dar că, fără 250 de milioane de euro, OMV Petrom nu vinde rafinăria. De Arpechim s-a mai interesat şi compania azeră de stat SOCAR, însă discuţiile cu Petrom s-au împotmolit, probabil tot din cauza preţului prohibitiv.

De Arpechim ar mai fi interesată şi compania de stat Oltchim Vâlcea care a cumpărat, deja, petrochimia de la Arpechim. Acum, Oltchim vrea şi rafinăria pentru a nu risca să aibă un blocaj în aprovizionarea cu materie primă. Numai că Oltchim nu are bani. Aşa că un oficial de stat, şeful Oficiului de Stat pentru Privatizare, Victor Cazană, a afirmat pentru presa centrală că statul trebuie să ajute Olchim să facă această achiziţie, doar că încă nu a găsit modalităţile prin care o poate face. Unica soluţie identificată de Cazană ar fi clemenţa Comisiei Europene în problema conversiei datoriilor combinatului către stat în acţiuni. Oltchim are deja o datorie de sute de milioane de lei către stat. Guvernul a hotărât să se convertească aceste datorii în acţiuni ale statului în aşa fel încât compania să devină, din nou, bancabilă. Comisia Europeană nu a aprobat însă procedura considerând-o ajutor de stat.

 

Ca acţionar minoritar semnificativ şi membru în AGA, statul ar putea să atace în instanţă hotărârea Directoratului Petrom. De altfel, susţine prefectul Gheorghe Davidescu, Iulian Iancu a transmis o scrisoare oficială premierului Emil Boc şi miniştrilor Muncii, Economiei şi Finanţelor, în care solicită nu numai o intervenţie rapidă, ci prezintă şi o serie de soluţii care ar putea fi aplicabile, după discuţiile avute la Piteşti.

Printre soluţiile propuse se numără: atacarea în instanţă de către acţionarul minoritar -statul român- a deciziei acţionarului majoritar OMV Petrom de închidere a rafinăriei Arpechim, solicitarea către OMV Petrom de a nu dezafecta nicio linie tehnologică a rafinăriei în următoarea perioadă de timp, identificarea unei soluţii de preluare a rafinăriei Arpechim de către Oltchim în vederea privatizării la pachet a celor două platforme şi anularea imediată a deciziei de vânzare a pachetului de 9,84% din acţiunile deţinute de statul român la OMV Petrom, având în vedere prevederile art.nr. 4.1.10. din contractul de privatizare al Petrom.

Prefectul de Argeş crede că, dacă în această perioadă de jumătate de an nu se va găsi vreo soluţie, soarta Arpechim va fi pecetluită. „Eu am convingerea că dacă în astea şase luni nu se face nimic, chiar nu prea mai sunt soluţii. Cei de la Oltchim au găsit deja un partener care e dispus să închiriereze rafinăria şi care ar fi gata să înceapă, dacă s-ar putea, chiar de mâine activitatea. Sunt convins că după Paşte, premierul Boc va face demersurile, cel puţin pentru a începe discuţiile cu cei de la OMV”.

Eco moto 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90