930 x122 grota rece

contor_de_gaz_32387900

GDF SUEZ Energy Romania: E mult prea mic preţul gazului. Trebuie mărit de urgenţă

Reprezentanţii fostului Distrigaz Sud, acum deţinut de francezi spun că nu mai pot accepta să vândă gazul românilor la un preţ mai mic decât cel cu care îl achiziţionează la rândul lor. Piederile pe care ei le înregistrează vor trebui recuperate printr-o factură mai mare la gaze.

Furnizorul de gaze GDF Energy Romania, fostul Distrigaz Sud, este nemulţumit de preţul actual al gazului pe care-l plătesc consumatorii casnici din România. Reprezentanţi ai companiei au declarat, pentru Money.ro, că, în prezent, sunt obligaţi să vândă gaz către gospodării la un preţ mult mai mic faţă de costurile de achiziţie şi că Autoritatea de Reglementare trebuie să mărească, rapid, preţul fix pentru casnici.

 

„GDF SUEZ Energy România reaminteşte că tarifele reglementate actuale sunt mult mai mici faţă de costurile pe care le are societatea şi că ajustările tarifare sunt inevitabile şi urgente”, au arătat reprezentanţii citaţi. Aceştia nu au avansat, însă, procentul cu care ar trebui făcută ajustarea.

Compania cu acţionariat majoritar francez se raliază, astfel, poziţiei celuilalt mare furnizor de gaze din ţară, E.ON, care a cerut, în mod repetat, o scumpire imediată a gazelor motivând, la fel, că sunt obligaţi să vândă produsul la un preţ mult inferior celui de achiziţie.

Ambele companii au depus la ANRE, în martie, o cerere de mărire de tarife. Potrivit lui Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor solicitarea furnizorilor ar fi fost o creştere în trei etape a preţului la gaze în decursul acestui an. Toate cele trei etape ar fi presupus o ajustare de 5%, prima urmând a fi făcută chiar de la 1 aprilie. ANRE a rămas însă, surdă, la solicitările furnizorilor astfel încât preţul reglementat este, şi în prezent, de circa 200 de dolari pe mia de metri cubi, acelaşi din vara lui 2009.

Cât priveşte liberalizarea preţului la gaze pentru firme GDF SUEZ Energy Romania spune că, odată cu renunţarea la preţul de coş pentru firme, se va ajunge ca gazul să coste numai în funcţie de cererea şi oferta de pe piaţă. «Singurii clienţi care vor mai putea beneficia de preţurile reglementate vor fi cei din categoria consumatorilor vulnerabili”, apreciază reprezentanţii companiei franceze.

România este sub presiunea FMI şi a Comisiei Europene pentru a permite liberalizarea preţului la gaze pentru firme. În prezent acestea cumpără gazul la un preţ de coş ceea ce repezintă o medie ponderată între preţul şi cantitatea de gaze achiţiţionată din intern şi din import.

Sursa: money.ro

Eco moto 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3