930 x122 grota rece

arpechim_ansamblu

Guvernul ar putea da pe Rafinarie o suma peste pretul de piata!

Prefectul Gheorghe Davidescu a prezentat conţinutul scrisorii semnate de secretarul de stat la ministerul Economiei, Borbely Karoly, la adresa din luna martie semnată de grupul de senatori, deputaţi, preşedinţi ai Consiliilor Judeţene şi Prefecţi din judeţele Argeş şi Vâlcea.

„Ministerul Economiei este preocupat şi urmăreşte cu mare atenţie toate aspectele determinate de decizia OMV Petrom SA de a închide definitiv această rafinărie. Ministerul Economiei, în calitate de acţionar majoritar al Oltchim SA, ia în considerare soluţia de preluare de către această societate a instalaţiilor rafinăriei Arpechim pentru integrarea acesteia în fluxurile tehnologice existenete, precum şi pentru consolidarea companiei, în condiţiile prevederilor legale incidente.

Principalul scop al acestei abordări este de a menţine în funcţiune industria petrochimică din România, prin pilonul său principal, care este Oltchim SA, precum şi de a asigura reluarea activităţii rafinăriei şi, prin aceasta, repornirea la întreaga capacitate a tuturor instalaţiilor petrochimice de pe platforma industrială de la Rm. Vîlcea şi de pe platforma Arpechim. În plus, în acest fel privatizarea Oltchim SA va avea ca obiect pachetul de acţiuni majoritar la o companie cu un înalt nivel de integrare”, se arata in scrisoare.

În opinia prefectului Davidescu, acesta este un semn clar al interesului statului român pentru Oltchim şi Rafinăria de la Arpechim. Mai mult, după ce a explicat că sunt negocieri intense cu un investitor foarte puternic american pentru preluare, Davidescu a subliniat şi faptul că guvernul ar fi pregătit să plătească chiar o sumă mai mare decât cea la care Rafinăria ar fi evaluată pe piaţă, însă nu în bani ci prin contravaloare de acţiuni.

„După întâlnirea cu FMI s-a precizat clar că s-a stabilit privatizarea unui procent din NuclearElectrica şi preluarea de către Guvern a Oltchim Râmnicu- Vâlcea.

Pentru mine rămâne temerea că intenţiile nedeclarate oficial de cei de la OMV ar putea fi de dezafectarea instalaţiilor de la Rafinărie. Este drept că deocamdată s-a respectat acea perioadă de şase luni în care OMV este dispus să poarte negocieri cu statul român sau un eventual investitor dispus să cumpere aceste capacităţi. Preţurile vehiculate sunt însă destul de greu accesibile şi supraestimate, de aceea investitorii sunt deocamdată descurajaţi.

Guvernul român va încerca să găsească şi alte căi. Probabil cel mai facil va fi cedarea unor acţiuni din pachetul deţinut la Petrom şi am garanţia că vor face şi sacrificii, adică acceptarea unui preţ peste cel real, dar fără plata efectivă ci prin schimbarea procentului de acţiuni în cadrul acestui acţionariat. Există o negociere foarte avansată cu un investitor american foarte puternic pentru Rafinărie. Nu pot dezvălui însă numele, dar de aceea statul român face aceste negocieri”, a afirmat prefectul.

Davidescu dă vina pentru situaţia de acum de la Arpechim pe modul defectuos prin care guvernul Năstase a privat societatea. „OMV a fost privatizat de guvernul Năstase. La ora actuală Petrom are o valoare de piaţă de 18 miliarde lei, şi a fost vândut de guvernul Năstase pe 600 milioane dolari. Aşa că hai să vedem cine a făcut acest matrapazlâc. Guvernul Boc încearcă să mai menţină ce se mai poate menţine. Acel procent de 9,8% pe care statul român îl mai deţine la Petrom s-ar putea vine la peste 600 milioane euro. Vindem 10 procente la o valoare la care s-au vândut 20 de procente. Hai să vedem care guvern a prăduit economia”, a completat Davidescu.

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3