930 x122 grota rece

albota_celula2

Licitatia pentru gunoi, punct si de la capat

Legislatia greoaie si interpretabila, probabil si unele hibe in documentatia de la licitatie, dar si faptul ca intr-un mod intelege legea Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) si in alt fel Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) a facut ca licitatia pentru desemnarea operatorului pentru managementul deşeurilor solide din Argeş să fie anulata, urmand sa fie refacuta si documentatia.

Patru firme au contestat licitatia castigata de consorţiul Girexim Universal S.A. – S.C. ECO BIHOR SRL – Keviep Kft, in valoare de 35 milioane euro, fonduri europene, conform deciziei Comisiei de evaluare a ofertelor de pe data de 3 martie. 

Ca atare, documentaţia va trebui refăcută, mai ales că obiecţiile au avut în vedere chiar documentaţia de atribuire, iar procesul va fi întârziat cu aproximativ două luni. Asta, dacă nu vor fi din nou admise contestaţii. Până la 31 decembrie 2012, CJ Argeş trebuie să prezinte raportul final al stadiului implementării acestui proiect pe fonduri europene, deci trebuie să finalizeze toate aceste proceduri.

 Firma bucureşteană ECOREC, Iridex Goup ( care a lucrat şi la construirea depozitului ecologic de la Albota şi aflată sub influenţa lui Dan Voiculescu), Asocierea Argeş Servicii pentru Mediu şi Vivani Salubritate au depus contestaţii admise de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Singura firmă care nu a depus contestaţie a fost Remondis Kft.

Directorul Direcţiei de Achiziţii şi Licitaţii a CJ, Dorian Toteanu a precizat că „S.C. Ecorec S.A. a contestat faptul că procedura prin care se doreşte achiziţia de servicii excede cadrul legal de finanţare. Ei au menţionat că modalitatea de stabilire a tarifului pentru atribuţiile ce intră în sarcina operatorului încalcă prevedirile legale-Ordinul ANRSC pentru aprobarea normelor de stabilire, ajustare sau modifificare a tarifelor pentru activităţi specifice serviciilor de salubrizare a localităţii”. Celelalte trei firme au cerut anularea raportului procedurii, dar şi repunctarea ofertelor.

Firmele concurente au reclamat faptul că algoritmul prin care a fost calculată oferta cea mai avantajoasă nu a fost unul legal. Asocierea condusă de omul de afaceri Gigi Văsîi a oferit 11,50 euro pe tona de gunoi colectat.

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a decis anularea licitaţiei deoarece „s-au încălcat prevederile legale în materie de achiziţii publice. […] CNSC admite contestaţia ECOREC SA în parte şi decide anularea întregii proceduri de atribuire. Referitor la contestaţia depusă de IRIDEX, deşi comisia de evaluare a procedat conform punctului de vedere scris al ANEREMAP, punct de vedere criticat de CNSC, aceasta este admisă. A admis şi contestaţia Servicii Argeş pentru Serviciu pentru Mediu, iar în ce priveşte S.C. Vivani care a solicitat restituirea garanţiei de participare înainte de depunerea contestaţiei, CNSC a respins contestaţia ca lipsită de interes fără a se proceda la cercetarea pe fond a contestaţiei”, după cum a citat Adrian Toteanu din motivaţiile Consiliului.

Refacerea documentatiei si organizarea de noi licitatii va dura aproximativ 2 luni, si va fi realizata in aceiasi bani de consultantul danez COWI.

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3