930 x122 grota rece

clădiri

Lovitură dură pentru români! Toți vom plăti mai mult!

Lovitură dură pentru români! Toți vom plăti mai mult!

Citiți și: Reduceri de impozite! Cine beneficiază

Din 2023 se schimbă impozitarea proprietăților imobiliare, astfel că printre principalele modificări sunt majorarea cotei de impozitare atât pentru clădirile rezidențiale, cât și pentru cele nerezidențiale, și ajustarea valorii impozitabile la care se aplică aceste cote de impozit, arată Deloitte (firmă de consultanță financiară)  într-o analiză citată de psnews.ro.

ELIMINAREA DIFERENȚIERII IMPOZITULUI

Astfel, se elimină diferențierea impozitului în funcție de tipul de proprietar – persoană fizică sau juridică, arată analiza.

Citiți și: Pitești. Ce se întâmplă în 2024 cu taxele și impozitele

Revizuirea regimului de impozitare a clădirilor este unul din principalele obiective din zona de politică fiscală asumate de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Conform PNRR, reforma fiscală din România trebuie să cuprindă măsuri cu privire la alinierea valorii impozabile la cea de piață.

MODIFICARE A CODULUI FISCAL

Guvernul a introdus în ordonanța de modificare a Codului Fiscal, adoptată în vara acestui an, noile modalități de calcul pentru impozitul pe clădiri, aplicabile din 2023.

În prezent, cotele de impozitare au valori maximale – 0,2% pentru clădirile rezidențiale și 1,3% pentru clădirile nerezidențiale -, autoritățile locale având posibilitatea să aplice cote mai mari de impozitare, dar care nu pot depăși limita maximă cu mai mult de 50%.

DE ANUL VIITOR

Începând de anul viitor, impozitul pe clădiri va fi diferențiat doar în funcție de natura clădirii, iar cotele minime vor crește, fără a mai exista un prag maxim.

Pentru clădirile rezidențiale, cota minimă va fi de 0,1%, iar pentru cele nerezidențiale, de 0,5%. Prin urmare, va fi la latitudinea autorităților locale valoarea cotelor de impozit, fiecare administrație locală din țară putând alege o cotă de impozitare conform propriilor necesități.

În prezent, valoarea impozabilă a unei clădiri se determină în mod diferit în funcție de tipul proprietarului și de natura clădirii.

Mai exact, în cazul unei clădiri rezidențiale deținute de o persoană fizică, această valoare este calculată în funcție de zona în care se află, de tipul construcției și de anumiți coeficienți prevăzuți în legislație.

PERSOANE JURIDICE

Pentru o persoană juridică, indiferent de tipul clădirii, valoarea se determină în funcție de devizul final al lucrărilor de construcție, de prețul de achiziție sau de valoarea din ultimul raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat.

Începând de anul viitor, indiferent de tipul proprietarului sau de natura clădirii, valoarea impozabilă a unui imobil se va determina în funcție de datele cuprinse în studiile de piață administrate de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România, cunoscute și sub denumirea de „grile notariale”.

În plus, la valoarea clădirii se va adăuga și cea a terenului pe care este construită, preluată din aceleași studii.

Prin excepție, dacă valorile din aceste studii sunt mai mici decât cele actuale, din baza de date a autorităților locale, respectiv cele determinate conform regulilor în vigoare la 31 decembrie 2022 pentru clădirile rezidențiale, impozitul pentru anul 2023 se va calcula ținând cont de valoarea cea mai mare.

Astfel, în principiu, impozitul pe clădiri va crește de anul viitor, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice, și, doar în anumite cazuri excepționale, acesta va rămâne neschimbat față de 2022.

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti

Comentarii

Un comentariu

  • Uta spune:

    De luat tot iau dar de dat cand mai dau? Iti da c-o mana si iti ia cu doua.
    Practic am deslusit sensul vietii: Trudesti ca un bou cat esti apt si le dai baietilor jumate ca sa nu te bage la puscarie. La asta se reduce viata pe acest pamant in lumea „civilizata”.

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90