NOR CURIER 930X122

energie

Preț șocant: 9.600 de lei/MWh pentru energia electrică în regim de ultimă instanță!

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a desemnat compania Enel Energie drept furnizor de ultimă instanţă (FUI) în luna iunie pentru clienţii finali care nu au asigurată furnizarea energiei electrice din nicio altă sursă, la un preț de 9.600 de lei/MWh.

Citiți și: Decizie crucială! Ce se întâmplă cu ajutoarele de încălzire

Prețul este șocant, și nu va fi plătit de nimeni în niciun caz, dar arată disperarea la care au ajuns furnizorii care nu își primesc banii de la stat pe plafonarea prețurilor, atrage atenția Economica.net.

Chiar și așa, prețul de ultimă instanță cu care Enel Energie a devenit furnizor de ultimă instanță este, atenție, 9.633 lei/MWh, cel mai mic dintre toți furnizorii mari care au înaintat la ANRE prețurile de FUI. Electrica Furnizare a venit cu 10.900 de lei/MWh, CEZ Vânzare cu 11.600 de lei, iar E.On Energie cu 15.000 de lei/MWh.

Citiți și: Pitești. Anunț deosebit de important pentru clienții Enel!

Furnizorii evită să devină FUI pentru că, în condițiile actuale ale pieței, acest statut aduce mai degrabă bătaie de cap și pierdere, în primă fază, decât câștig.

PREȚUL PLĂTIT DE CLIENȚI

Chiar și în varianta în care Enel va prelua clienți de la un furnizor care a ”murit” în iunie, aceștia nu vor plăti în niciun caz acest preț.

Potrivit OUG 27/2022, prețurile finale sunt plafonate, pentru clienții casnici, la 0,68 lei/kWh (680 de lei/MWh) și, respectiv 0,80 lei/kWh (800 de lei/MWh) cei care, anul trecut, au avut un consum mediu lunar de maximum 100, respectiv 300 kWh.

Pentru ceilalți casnici se aplică prețul din contract sau un preț care se modifică lunar, funcție de costul de achiziție al furnizorului.

Amintim că, și în eventualitatea în care un FUI ajunge să preia clienți, are o marjă reglementată de furnizare, de 0,08 lei/kWh sau 80 de lei MWh. Statul îi va plăti – sau ar trebui să îi plătească, pentru că plățile merg greu, de aici și dorința furnizorilor de a nu ajunge să ia clienți noi cu forța – diferența dintre costul lui de achiziție (mai mare), inclusiv costul cu dezechilibrul și marja de 80 de lei/MWh și prețul plafonat al energiei active cu care este obligat să vândă.

Foto descriptiv

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90