- Publicat de: ePitești
- 7-06-2022, ora 8:51
- Economic
Proces șoc pentru OMV Petrom!
Proces șoc pentru OMV Petrom!
Citiți și: Exclusiv/Breaking! IMPAS la DaciaStatul, prin Ministerul Energiei, va vinde în total foștilor angajați ai Petrom, inclusiv cei de pe platforma Arpechim, mai puțin de 1% din capitalul societății, ceea ce încalcă legislația primară de privatizare a Petrom, susține Profit.ro.
Peste 6.000 de foști salariați i-au cedat societății Petro Active Investments din Craiova drepturile de a cumpăra acțiuni OMV Petrom de la stat la prețul de la privatizare, în schimbul a 50% din profitul viitor înregistrat din vânzarea acestor acțiuni și al suportării a tuturor costurilor financiare, juridice și administrative de obligare a Guvernului în justiție la respectarea legislației de privatizare a Petrom prin vânzarea de acțiuni la companie către foștii angajați.
Citiți și: Beneficii pentru angajați!Mai mult, firma le-a plătit celor care au încheiat astfel de contracte un avans fix nerestituibil de 1.000 de lei din potențialul profit viitor.
OG nr. 55/2003 privind privatizarea Petrom, aprobată prin Legea nr. 538/2003, stipulează că salariații „au dreptul sa achizitioneze acțiuni ale societății până la limita de 8% din capitalul social, la același preț cu care se vor vinde acțiunile în cadrul procesului de privatizare”.
Decizia ÎCCJ din 8 mai 2019 prevede și că Guvernul trebuie să plătească penalități de 1.000 de lei pe zi, pentru fiecare zi de întârziere a ducerii la îndeplinire a obligației impuse de instanța supremă, de a emite HG-ul de vânzare către foștii salariați a acțiunilor OMV Petrom. Administratorul Petro Active Investments a reluat argumentul că, potrivit legislației românești în vigoare, penalitățile de 1.000 de lei pe zi sunt datorate de stat nu la modul general, pentru întregul dosar, ci fiecărui reclamant din proces în parte.
Cum au trecut circa 1.000 de zile de la decizia ÎCCJ, aceștia ar avea dreptul fiecare la penalități de circa 1 milion de lei.
Contractele încheiate de Petro Active Investments cu foșii salariați Petrom prevăd că aceștia ar urma să încaseze „30% din profitul rezultat în urma încasării penalităților”. Și doar numărul foștilor salariați Petrom care au învins Guvernul la instanța supremă se ridică la peste 23.000. În momentul privatizării din 2004, compania avea peste 50.000 de angajați.
Sursă: profit.ro