930X122 MAIA

alimente

România, în prag de criză alimentară? Guvernul cere verificarea lunară a stocurilor

România, în prag de criză alimentară? Guvernul cere verificarea lunară a stocurilor.

Citiți și: Avertisment sumbru: O nouă criză ca în 2008 este iminentă?

Autoritățile se pregătesc de criza alimentară, deși au negat că țara noastră va fi afectată.

Mai exact, vor să afle ce stocuri sunt disponibile, astfel că le cer fermierilor și comercianților să raporteze lunar stocurile de produse agricole, din carne și din lapte, inclusiv a celor procesate, se arată într-un proiect de Ordonanță de Urgență lansată în dezbatere publică, citat de romanialibera.ro.

Citiți și: Mărcile de alimente cel mai des falsificate. Cum facem diferența

În caz contrar, cei vizați vor fi aspru amendați.

Motivul invocat este că întreaga lume așteaptă o penurie alimentară, astfel că trebuie cunoscute stocurile, pentru a putea acționa rapid și a suplimenta numărul produselor, acolo unde este posibil.

Produsele vizate pentru raportare sunt: legume, fructe, cereale, semințe de oleaginoase și produse derivate, legume furajere, semințe certificate, carne și produse din carmen cu termen de valabilitate mai mare de 10 zile (inclusiv conserve), lapte și produse din lapte, produse de panificație, conserve, apă, orez, plante aromatice, sare, condimente, ceaiuri, zahăr, miere, drojdie.

Ar urma să facă excepție de la raportare doar comercianții cu magazine sub 400 metri pătrați și operatorii cu stocuri sub 10 tone (la legume și fructe), 25 tone (cereale), 20 tone (semințe), 50 kg (miere).

Operatorii sunt obligați să transmită datele despre stocuri la Ministerul Agriculturii până la data de 15 a fiecărei luni. Verificarea stocurilor se face de către Ministerul Agriculturii și Ministerul Finanțelor.

Amenzile pentru netransmiterea datelor sunt între 500.000 lei și un milion de lei.

555×222 deputati- psd
570×90 senatori-01 psd