930×122 CAPRA 5

valul 5

Elevii cer măsuri urgente pentru valul 5: „Să nu ne ia pe nepregătite!”

Astăzi, 4 ianuarie 2022, Consiliul Naţional al Elevilor a cerut adoptarea unui set de măsuri rapide, astfel încât, în contextul valului 5 al pandemiei, cursurile să se poată desfășura în format fizic cât mai mult timp.

Citiți și: Rafila: Presiunea pe spitale este mai mică în valul 5

Reprezentanții elevilor afirmă faptul că o altă vacanță forțată sau o perioadă lungă de școală online va spulbera şi ultima fărâmă de încredere a populaţiei în şcoala românească.

„E absolut elementar să ne asigurăm că valul 5 al pandemiei nu ne ia, din nou, pe nepregătite, la fel cum s-a întâmplat în mod sistematic în ultimii doi ani. Guvernul trebuie să adopte o serie de măsuri urgente pentru a preveni riscul de infectare comunitară, dar şi pentru a putea menţine şcolile deschise cu prezenţă fizică pentru cât mai multă vreme.

Citiți și: Valul 5: Lista măsurilor propuse astăzi spre adoptare. Starea de alertă, prelungită

Altă vacanţă forţată sau o perioadă de şcoală online generalizată pur şi simplu vor asasina şi ultima fărâmă de încredere a populaţiei în şcoala românească”, a transmis preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Silviu Morcan, într-un comunicat de presă.

MĂSURILE CERUTE DE CONSILIUL NAȚIONAL AL ELEVILOR

CNE solicită introducerea obligativităţii testării pe bază de salivă pentru toţi elevii şi pentru întregul personal din învăţământ, bisăptămânal, printr-o procedură clară, care să se poată efectua în spaţiul şcolar.

De asemenea, reprezentanții elevilor mai cer ca testele să fie ambalate în kituri individuale, „fără a fi nevoie de sortarea pieselor vrac”.

CNE dorește adoptarea unui algoritm/unei matrici de calcul în baza căruia/căreia să se decidă scenariul de funcţionare a unei şcoli, incluzând mai mulţi parametri, precum rata de vaccinare a elevilor şi a profesorilor, incidenţa din localitate, suprapopularea claselor, utilizarea transportului în comun de către populaţia şcolară.

Totodată, CNE cere şi dotarea şcolilor cu materialele sanitare necesare şi adoptarea unei instrucţiuni la nivelul Ministerului Sănătăţii, în aşa fel încât să existe o procedură ”clară” de dezinfectare după fiecare schimb de clase, dar şi pilotarea şi, apoi, extinderea unui program de tipul „testare în curtea şcolii”, prin intermediul căruia, în zilele de weekend, în baza unei cereri prealabile, elevii şi personalul didactic să aibă posibilitatea de a se testa gratuit împotriva COVID-19, prin teste rapide antigen administrate de personal specializat din cadrul DSP – cu prioritate în unităţile de învăţământ care nu dispun de un cabinet medical.

Foto descriptiv

NOR CURIER 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90