NOR CURIER 930X122

ion sanduloiu

Exclusiv: Ei sunt oamenii de comunicare din instituţii. Astăzi, Ion Sănduloiu – Salvamont Argeș

Campania ePitești de prezentare a oamenilor de comunicare din cele mai importante instituții din județ merge mai departe!

Citiți și: Viscol puternic în Argeș! Imagini incredibile

Astfel, astăzi îl aducem în atenția dumneavoastră pe Ion Sănduloiu (foto), director și purtător de cuvânt al Salvamont Argeș.

Citiți și: Nu e de glumă! Risc major în județ!

La Salvamont Argeș, aceste două funcții sunt contopite deoarece, sarcina de purtător de cuvânt revine directorului instituției, prin Regulamentul de Organizare și Funcționare.

De 18 ani, de când a fost înființat Serviciul Public Județean Salvamont Argeș, Ion Sănduloiu îndeplinește cu pasiune și dăruire ambele responsabilități. El este vocea salvamontiștilor argeșeni.

Salvamontiștii sunt cunoscuți ca fiind iubitori de munte și înălțimi. Prin prisma activității pe care o desfășoară, întotdeauna în sprijinul semenilor lor, sunt și iubitori de oameni. Ei sunt cei care intervin atunci când muntele nu-ți mai e prieten.

Intervențiile salvamontiștilor sunt destinate salvării celor accidentați, rătăciți sau aflați în pericol în munți.

 

Ion Sănduloiu este unul dintre puținii veterani în acest domeniu – ”om în slujba vieții”. Este salvator montan din 1985. S-a îndrăgostit de munte și de alpinism la doar 20 de ani.

Ion Sănduloiu:Am intrat în Salvamont în anul 1985 pentru a avea posibilitatea de a mă antrena cu cei mai buni. Aveam 20 de ani, începusem să practic alpinismul și la Salvamont Pitești erau cei mai buni cățărători. Apoi, în scurt timp, m-a prins ”microbul” și am devenit salvator montan, după ce am parcurs stagiul obligatoriu.

Din 1995 a devenit șeful formație județene, iar din 2004 director și în același timp putător de cuvânt al Salvamont Argeș. Până în 2004, în paralel a lucrat ca tehnician de ascensoare.

Abia în 2003 a apărut în COR meseria de salvator montan. Sunt foarte recunoscător colectivului din care am plecat pentru că mi-au înțeles drumul și m-au sprijinit, oferindu-mi, în măsura posibilităților, timpul necesar pentru a mă pregăti, sau pentru treburi administrative care erau deja necesare anterior înființării Serviciului Public Județean Salvamont Argeș.” ne-a declarat Ion Sănduloiu.

ABSOLVENT DE JURNALISM

Deși a venit la pachet, și funcția de purtător de cuvânt i s-a potrivit mănușă deoarece, purtătorul de cuvânt al Salvamont Argeș este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării. De asemenea, este iubitor de viață și de frumos. Călătoriile, fotografia, sporturile, dar și scrisul se află pe lista pasiunilor sale.

Ion Sănduloiu: Sunt și absolvent de Jurnalism, scrisul fiind o pasiune a mea…În perioadele când sunt înlocuit, sarcina de purtător de cuvânt revine șefului Serviciul Adm-Fin  sau conducătorului operațiunilor din teren, care poate fi orice șef de formație. 

Nu avem un birou de presă propriu-zis, instituția noastră este dimensionată foarte operativ, comunicatele oficiale de multe ori le distribuim prin biroul de presă al Consiliului Județean Argeș.

DIFICULTĂȚI ÎN EXERCITAREA FUNCȚIEI

Salvamontiștii sunt prietenii de pe cărările munților. Cu toate acestea, există, din păcate, și persoane care nu iau în serios sfaturile acordate de oamenii în uniformă roșie. Ion Sănduloiu ne mărturisește că, aceste situații reprezintă de fapt cea mai mare dificultate cu care se confruntă în funcția de purtător de cuvânt:

De multe ori, atunci când publicăm avertismente, suntem luați peste picior de către unele persoane, frustrarea cea mai mare fiind că ni s-a întâmplat de câteva ori ca tocmai cei care au luat în derâdere ceea ce spunem, să fie victime (uneori fatale!) ale accidentelor montane.

A reușit, alături de colegii săi, să formeze o echipă bine sudată și antrenată.

ePitești.ro: Ce înseamnă munca unui salvator montan?

Ion Sănduloiu: „Pasiune și spirit de echipă. Trebuie să fim ca un puzzle, unul să se completeze pe celălalt, nu merge să faci nimic singur, „pe persoană fizică”. 

Și antrenament în munte. Napoleon spunea „Cu cât mai multă sudoare pe câmpul de instrucție, cu atât mai puțin sânge pe câmpul de luptă”. Riscul este redus la minimum de antrenamentul intens și regulat, la fel obișnuința cu vremea urată, pentru că atunci sună 112.”

ePitești.ro: Cât de grea este comunicarea cu colegii aflați în teren?

Ion Sănduloiu:Avem cea mai întinsă, înaltă și izolată zonă montană din țară. Comunicațiile sunt esențiale, iar mijloacele tehnice sunt în continuă dezvoltare. Pana acum vreo 10-12 ani, nu exista semnal GSM aproape nicăieri în munte, acum începe să crească acoperirea.

Am schimbat sistemul radio, trecând pe Digital Mobile Radio cu suportul susținut al Serviciului de Telecomunicații Speciale, ceea ce ne-a „deschis” foarte mult zona, făcând fluxul de informații să fie mult mai fluent.

ePitești.ro: Chiar dacă vă aflați la capătul celălalt al firului, cu siguranță sunteți trup și suflet alături de colegii aflați în misiune. Cât de mult vă afectează, prin prisma funcției de purtător de cuvânt, intervențiile pe care trebuie să le transmiteți mai departe presei?

Ion Sănduloiu: „În permanență trebuie avută grijă ca acțiunea de salvare să fie cât mai sigură pentru salvatorii montani, astfel că ești permanent îngrijorat când știi că relieful sau condițiile meteo nu sunt ușoare. Uneori, din păcate pentru victime, veștile pot fi triste… Nu este ușor să dai vești proaste, mai ales că la noi, calitatea de coordonator al intervenției se suprapune cu cea de purtător de cuvânt.”

Vă reamintim că, seria interviurilor a debutat cu Cristina Cazacu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Pitești, iar apoi a continuat cu Florina Oprea, omul de comunicare din cadrul Primăriei Mioveni, Flavius Tănase, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Argeș, Bogdan Aristănțoiu, purtătorul de cuvânt al Poliției Locale Pitești, Mădălina Epure, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Argeș și Ionuț Tunaru, purtător de cuvânt al ISU Argeș.

Interviurile, aici:

Exclusiv: Ei sunt oamenii de comunicare din instituţii. Astăzi, Cristina Cazacu – Spitalul Judeţean Piteşti

Exclusiv: Ei sunt oamenii de comunicare din instituţii. Astăzi, Florina Oprea – Primăria Mioveni

Exclusiv: Ei sunt oamenii de comunicare din instituţii. Astăzi, Flavius Tănase – Jandarmeria Argeș

Exclusiv: Ei sunt oamenii de comunicare din instituţii. Astăzi, Bogdan Aristănțoiu – Poliția Locală Pitești

 

Exclusiv: Ei sunt oamenii de comunicare din instituţii. Astăzi, Mădălina Epure – IPJ Argeş

 

Exclusiv: Ei sunt oamenii de comunicare din instituţii. Astăzi, Ionuţ Tunaru – ISU Argeş

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3