930×122-epitesti PNL

cristi dănileț

UPDATE: MAGISTRAȚI DIN ARGEȘ, SPĂRGĂTORI DE “GREVĂ”: OPRIȚI-L PE DĂNILEȚ!

UPDATE: O scrisoare similară a fost adresată CSM-ului și de 30 de președinți și vicepreședinți de Curți de Apel. Printre ei, conform Mediafax, se numără și președintele Curții de Apel Pitești, judecătorul Marius Gabriel Săndulescu.

Citiți și: Pitești. Ziua Europeană a Justiției Civile, marcată la Curtea de Apel

Magistrați din Argeș, spărgători de “grevă”: Opriți-l pe Dănileț! Mariana Vârgă, vicepreşedinte cu atribuţii de preşedinte al Tribunalului Argeş, și Ciprian Tiţa, preşedinte al Tribunalul Specializat Argeş, se numără printre cei 30 de președinți și vicepreședinți de tribunale care se desolidarizează de protestele judecătorilor, potrivit Mediafax.

Numele celor doi se află alături de numele altor magistrați din țară pe o scrisoare adresată Secției pentru judecători a Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM) în care CSM-ului i se cere să restabilească limitele și cadrul în care judecătorii se pot manifesta ca mesaj public şi implicare revendicativă.

Citiți și: „Așa e în viață” | Ion Georgescu se întoarce la Primăria Mioveni

“Îndemnul la forme radicale de protest, suspendarea activităţii fireşti a instanţelor, instigarea la mişcări de stradă, dezinformările constante, rostogolirea intenţionată a unor neadevăruri nu au niciun fel de legătură cu activitatea şi statutul de judecător.

Judecătorul trebuie să rămână nepărtinitor şi să fie capabil să facă aprecieri obiective şi imparţiale în cauzele cu care este sau poate fi învestit în viitor.

Coborârea judecătorului în agora şi participarea acestuia la adunări publice în care există riscul deja dovedit al confiscării acestora de către diverse persoane cu orientări politice manifeste nu pot avea decât consecinţe extrem de grave asupra ideii de justiţie, în înţelesul ei fundamental. Echitatea, dreptatea şi adevărul ca scop sunt cele care trebuie să definească magistratura”, se arată în scrisoare.

De asemenea, cei 30 îl critică pe judecătorul Cristi Dănileț: “Am luat, astfel, act cu îngrijorare de ultimul demers pe care, cu multă uşurinţă, domnul judecator Cristi Vasilică Dănileţ îl promovează în spaţiul public, respectiv de a se deplasa împreună cu o delegaţie de 30 de magistraţi la Bruxelles, pentru a discuta cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, cu privire la situaţia justiţiei din România.

Solicităm public să se ia act de faptul că domnul judecător Cristi Vasilică Dănileţ nu reprezintă sistemul judiciar din România, nu reprezintă corpul profesional al judecătorilor şi, prin toate luările sale de poziţie, domnul judecător alege să încalce prevederile legale prin care magistraţilor le este interzis să îşi exprime opiniile politice.

Solicităm, pe această cale, magistraţilor implicaţi în acest demers să analizeze cu maximă responsabilitate implicarea în astfel de acţiuni şi să nu se transforme în negociatori cu instituţiile politice ale Uniunii Europene, astfel de atribuţii revenind altor autorităţi ale Statului român”.

Cei 30 solicită:

„-Consiliului Superior al Magistraturii – Secţia pentru judecători să ia act de îngrijorarea pe care ne-o manifestăm faţă de escaladarea fără precedent a manifestărilor publice din partea unor colegi judecători, cu îndepărtarea acţiunilor revendicative de la cele ce se pot circumscrie nevoilor reale ale instanţelor judecătoreşti;

-Consiliului Superior al Magistraturii – Secţia pentru judecători să adopte în regim de urgenţă măsuri de natură să conducă la restabilirea autorităţii şi prestigiului de care trebuie să se bucure corpul judecătorilor, prin stoparea acţiunilor ce exced rolului şi statutului judecătorilor;

-Consiliului Superior al Magistraturii – Secţia pentru judecători să ia măsuri pentru stoparea demersului iniţiat de domnul judecator Cristi Vasilică Dănileţ, respectiv de a se deplasa împreună cu o delegaţie de 30 de magistraţi la Bruxelles pentru a discuta cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans;

-Consiliului Superior al Magistraturii – Secţia pentru Judecători să adreseze o scrisoare instituţională către organismele/instituţiile Uniunii Europene relevante în sensul disocierii de demersuri nereprezentative pentru corpul magistraţilor şi pentru exprimarea unei opinii instituţionale asumate”.

AICI, în articolul publicat de Mediafax, subiectul pe larg.

Amintim că și judecătorii Curții de Apel Pitești și-au suspendat temporar activitatea și au protestat pe scările exterioare ale instituției (foto) împotriva OUG 7/2019, promovată de ministrul Justiției, Tudorel Toader, ordonanță de modificare a legilor justiției.

New Profesional Consult-555×222
New Profesional Consult 570×90