pizzeria sapori  930 122

carne de miel

Mielul, preț record de Paște!

Mai este foarte puțin până la sărbătorile pascale, iar întrebarea care stă pe buzele tuturor românilor este „Cât costă carnea de miel de acest Paște?”.

Citiți și: De necrezut! Cât costă carnea de miel pentru Paştele 2023?

Anul acesta, Paștele Catolic pică pe 17 aprilie 2022, iar cel Ortodox pică pe 24 aprilie 2022.

Valul scumpirilor s-a resimțit și în agricultură în primele luni din 2022, pe fondul crizei din energie, iar acum, războiul din Ucraina riscă să genereze o adevărată criză alimentară, în special pe piața cerealelor.

Citiți și: ATENȚIE! Carne de câine, vândută drept carne de miel

PREȚUL DIN SUPERMARKET ESTE DUBLU FAȚĂ DE CEL CERUT DE CIOBANI

„În momentul de față prețul la miei variază în funcție de kilogram/cap și zona țării. Prețul se încadrează undeva între 17 -18 lei kilogram/viu, plus TVA. Iar carcasa ajunge undeva la 35-40 de lei în prezent, un preț pe care îl aveam anul trecut în perioada Pascală. Ca și creșteri, dacă ne referim la vânzarea în viu, față de anul trecut este o majorarea de 25 la sută, asta simțită pe pielea mea în fermă.

Anul trecut în 15 martie încărcam cu 14 lei plus TVA iar anul acesta, chiar săptămâna trecută, am încărcat cu 17 lei plus TVA. Dar prețurile însă nu sunt nici pe departe comparabile cu scumpirile pe care le-am întâmpinat noi în ferme.

Spre exemplu, cerealele anul trecut erau undeva la jumătate comparativ cu perioada aceasta, poate și mai jos, motorina era 5-6 lei/litru”, a declarat Ionuț Cioranu, un tânăr crescător de ovine din județul Arad, și vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor, citat de AGROINTEL.RO.

PREȚUL VA FI INFLUENȚAT DE CEREREA DIN PIAȚĂ

„Nu știm ce va fi la Paște, nimeni nu poate să zică ce va fi. Poate să fie mai scump ca acum, poate să fie mai ieftin. Prețul variază în funcție de cerere, dar din păcate România nu este un mare consumator de carne de miel.

Din fermele ciobanilor rămân în țara noastră circa 10-15 la sută dintre efective care se cer atunci de Paște. Restul pleacă la export, către țările arabe sau către Europa marfa mai mică, până în 20-25 de kilograme/viu”, a mai spus acesta.

Foto descriptiv: Știrile PRO TV

555×222  MAIA
HerasMed (570 x 90 px)