- Publicat de: Madalina Iordachita
- 7-01-2022, ora 11:41
- Știri
Polițiștii refuză să-i controleze pe cetățeni…la mască
Sindicatul EUROPOL recomandă polițiștilor din stradă să refuze să aplice prevederi lipsite de claritate și de logică și să-și invite șefii să le arate cum se realizează controlul măștilor de protecție.
Citiți și: Fără precedent! Șoferi cu permis B care nu vor mai avea voie să conducă boliziCa urmare a ultimelor decizii ale CNSU prin care se reintroduce obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile închise cât și în spațiile deschise, cât și interzicerea utilizării măștilor textile, polițiștilor le revine această activitate de control. Astfel, dacă cetățenii vor purta măști de protecție textile, sunt pasibili de sancțiune contravențională.
„Măsură aberantă introdusă în ultima Hotărâre CNSU”
Europol a catalogat măsura ca fiind ”aberantă” și a transmis totodată o poziție fermă în legătură cu aceste noi atribuții pe care polițiștii trebuie să le îndeplinească. Sindicatul a precizat că polițiștii nu au fost instruiți pentru astfel de sarcini, iar astfel de activități presupun și riscuri.
Citiți și: Noi mărturii cutremurătoare în procesul polițiștilor acuzați de uciderea unui bărbat în Autogara Pitești„Partea ridicolă va fi atunci când polițiștii vor fi în fața cetățeanului și îi vor cere să prezinte masca la control. Asta pentru că există o gamă variată de măști de protecție, inclusiv textile, care conțin filtre de diferite tipuri pe care nu le pot identifica cu ochiul liber nici măcar cei care sunt de specialitate, nu mai vorbim despre polițiști care nici ei la rândul lor nu primesc de la unități astfel de măști de protecție.
Ce să mai vorbim despre riscul generat de scoaterea incorectă a măștii de protecție sau manipularea măștii pe durata procesului de verificare a acesteia. Nu există niciun fel de îndrumare cu privire la modul efectiv în care se va realiza controlul măștilor de protecție.
Iar dacă MAI-ul nu a fost în stare să genereze o procedură de sistem cu privire la modul în care se realizează verificarea carantinaților, la aproape 2 ani de la declanșarea pandemiei, nu ne punem speranțe că „specialiștii” vor veni cu lămuriri în cazul noilor restricții cu privire la purtarea măștilor de protecție.”, transmite Europol.
De asemenea, reprezentanții sindicatului mai subliniază faptul că, pe toată durata pandemiei, ”profesia de polițist a fost cea mai versatilă”, aceștia trebuind să îndeplinească diferite sarcini, de la a împărți Lumina sfântă, până la a identifica și transporta pe cei surprinși în afara locuinței unde trebuiau să fie carantinați.
Foto principal: descriptiv