EcoMoto 930×122

concediu plătit

Salariații au dreptul la concediul plătit pentru îngrijirea copilului bolnav!

Salariații au dreptul la concediul plătit pentru îngrijirea copilului bolnav!

Citiți și: Argeșul e în top! Ce se întâmplă cu salariații din județ

Legislația muncii reglementează dreptul salariaților părinții la concediu medical plătit pentru a avea grijă de copilul lor, atunci când se îmbolnăvește.

O lege publicată recent extinde acest tip de concediu, în sensul în care el poate fi solicitat de-acum pentru toți copiii de până la 12 ani.

Citiți și: Veste de ultim moment! Ce se întâmplă cu salariile!

Durata concediului pentru îngrijirea copilului bolnav este de maximum 45 de zile calendaristice per an, pentru fiecare copil, dar poate fi prelungită atunci când apar afecțiuni medicale mai grave (copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat în aparat gipsat sau este supus unor intervenții chirurgicale.

Llimita de 45 de zile calendaristice într-un an poate fi depășită și durata maximă a concediului poate fi prelungită până la 90 de zile pe an.

Salariații au dreptul la concediul plătit pentru îngrijirea copilului bolnav!

În situații și mai grave, chiar și limita de 90 de zile poate fi extinsă într-un an, însă eliberarea unui nou concediu medical peste acest plafon se poate face de către medicul specialist, doar cu aprobarea medicului expert în asigurări sociale.)

Dacă ambii părinți lucrează, zilele de concediu se pot împărți între ei, dar totalul lor nu poate depăși numărul maxim permis de legislația concediilor medicale.

Concediul pentru îngrijirea copilului bolnav se acordă pe baza unui certificat medical emis de medicul de familie sau medicul specialist.

Medicul de familie poate prescrie un concediu medical doar pentru 14 zile calendaristice pe lună, în una sau mai multe etape, în timp ce concediile medicale mai lungi, de maximum 30 sau 31 de zile calendaristice, pot fi emise doar de medicul de specialitate, din ambulatoriu sau din spital.

Concediul medical pentru îngrijirea copilului bolnav poate fi solicitat dacă angajatul a cotizat la sistemul public de sănătate timp de minimum șase luni în ultimele 12 luni.

Pentru acest tip de concediu medical, salariații părinți au dreptul și la o indemnizație, calculată în valoare brută ca 85% din media veniturilor brute lunare din perioada de stagiu.

Indemnizațiile acordate salariaților pentru îngrijirea copilului bolnav se suportă integral din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale și de sănătate.

Salariații au dreptul la concediul plătit pentru îngrijirea copilului bolnav!

Ca procedură, indemnizația în valoare de 85% din veniturile brute ale ultimelor șase luni se plătește de către angajator, iar acesta trebuie să recupereze ulterior, de la casa teritorială de asigurări sociale de care aparține, sumele achitate salariatului.

Reguli similare se aplică și pentru copiii cu dizabilități sau cu afecțiuni foarte grave, cu diferența că, în aceste situații, concediul medical pentru îngrijirea copilului bolnav se poate acorda până când copilul împlinește 18 ani.

Pe lista afecțiunilor foarte grave care permit acordarea acestui concediu până când copilul împlinește 18 ani se regăsesc peste 220 de de diagnostice.

Eco moto 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3