pizzeria sapori  930 122

alzheimer

EFECTELE POZITIVE ALE CONSUMULUI DE COFEINĂ

Nu puțini o consumăm zilnic, dar cât de multe lucruri ştim, de fapt, despre cofeină? În doze moderate ea poate fi extrem de benefică pentru sănătate. Stimulează memoria și concentrarea și ajută la sănătatea minții.

Citiți și: 5 Lei pentru succes: Povestea omului din spatele a 500 de restaurante în România

Cafeaua scade riscul de Alzheimer

Cafeaua în special, sursa cea mai importantă de cofeină, a fost asociată cu scăderea riscului de Alzheimer şi cu reducerea riscului de apariție al anumitor tipuri de cancer. Dacă este consumată în exces, însă, cofeina poate provoca insomnie, anxietate și creşterea ritmului cardiac. De asemenea, renunţarea bruscă la cofeină poate cauza simptome de sevraj, inclusiv dureri de cap şi iritabilitate.

Citiți și: AŞA CEVA MAI RAR! ATAC LA TONOMATUL DE CAFEA

Cofeina îşi face efectul în câteva zeci de minute

Potrivit American Academy of Sleep Medicine, durează 30-60 de minute până când cofeina atinge nivelul maxim în sânge. Organismul elimină, de regulă, în 3 până la 5 ore jumătate din cantitatea de cofeină consumată, iar restul poate rămâne în organism între 8 şi 14 ore. Persoanele care nu consumă de obicei cofeină sunt mai sensibile la efectele ei. Medicii recomandă să ne abţinem de la cofeină cu cel puţin cu 8 ore înainte de a merge la culcare.

Femeile o metabolizează mai repede decât bărbații

Corpul procesează diferit cofeina în funcţie de sex, rasă şi chiar de utilizarea pilulelor anticoncepţionale. De obicei, femeile metabolizează cofeina mai repede decât bărbaţii, iar fumătorii o procesează de două ori mai repede decât nefumătorii. Femeile care folosesc pilule contraceptive metabolizează cofeina la o treime din rata cu care o fac cele care nu iau contraceptive. Asiaticii o procesează cel mai greu dintre toate rasele.

Cofeina se găseşte în mod natural în mai mult de 60 de plante

Ceaiul verde, nucile de kola şi boabele de cacao conţin, de asemenea, cofeină. Se mai găseşte în mod natural şi în anumite frunze, seminţe, fructe şi într-o mare varietate de plante, adică în peste 60 de plante. (Sursa: doctorulzilei.ro)

HerasMed (555 x 222 px)
New Profesional Consult 570×90