- Publicat de: admin
- 18-11-2014, ora 7:59
- Sănătate
IAURTUL, EXCELENT PENTRU SĂNĂTATE
Iaurtul se numără printre cele mai sănătoase alimente, situându-se pe locul doi în ierarhia alimentelor dense în nutrienţi raportat la numărul de calorii, după fructe şi legume. Reprezintă o sursă naturală de calciu uşor asimilabil, necesar pentru creştere şi menţinerea densităţii osoase, și ne furnizează proteine de foarte bună calitate, conţinând toţi aminoacizii esenţiali, precum şi bacterii vii, care contribuie la echilibrul florei intestinale, „gardian” al sănătăţii organismului.
Citiți și: Vești proaste despre sănătatea românilor!Nutrienţii din iaurt sunt esenţiali la orice vârstă: în copilărie şi adolescenţă, pentru creştere şi dezvoltarea normală a scheletului, ca şi pentru menţinerea oaselor şi muşchilor la adulţi sau păstrarea densităţii osoase la vârsta a treia. El este un aliat de nădejde împotriva obezităţii şi a excesului ponderal. Studiile arată că o dietă controlată caloric şi bogată în iaurt favorizează pierderea în greutate, îndeosebi reducerea depozitelor de grăsime din zona abdomenului. În general, persoanele care consumă în mod obişnuit iaurt au o dietă de calitate mai bună şi sunt mult mai puţin expuse riscului de carenţe alimentare.
De asemenea, iaurtul ne ajută să limităm şi excesele: înlocuirea alimentelor dulci bogate în grăsimi şi zahăr cu un iaurt reduce considerabil aportul caloric. Un consum regulat de lactate şi, implicit, iaurt este corelat cu reducerea riscului de boală cardiovasculară, infarct şi diabet zaharat. În ceea ce priveşte diabetul zaharat, un studiu realizat pe mai mult de 16.000 de subiecţi din opt ţări europene a demonstrat că un consum mai mare de produse lactate fermentate (brânză slabă, iaurt şi lapte fermentat) este asociat cu un risc de diabet zaharat mai mic cu 12%. (Sursă şi foto: www.doctorulzilei.ro)
Citiți și: Încă un motiv să te fereşti de virus: COVID-19 ar putea declanşa diabetul