- Publicat de: Madalina Iordachita
- 29-12-2022, ora 15:35
- Știri, Video
Situație critică într-un mare oraș din Argeș. Primar: „Avem datorii. Intrăm în faliment”
Situație critică într-un mare oraș din Argeș. Primar: „Avem datorii. Nu putem onora facturile!”
Citiți și: Șofer turmentat pe Bulevard! Pericol în Argeș!Astăzi, în ultima conferință de presă a Primăriei Mioveni, edilul Ion Georgescu a declarat că anul 2022 a fost un an sărac în comparație cu anii trecuți.
Administrația trece anul cu datorii, deoarece cheltuielile au crescut considerabil, iar veniturile au scăzut semnificativ. Principalul factor este majorarea prețului la energie electrică, gaz natural și carburant.
Citiți și: Șansă pentru carieră la Spitalul Penitenciar MioveniMajoritatea investițiilor nu au fost scoase la licitație sau au întârziat să fie scoase la licitație tocmai din acest motiv. Pe primul plan a fost plata datoriilor și plata facturilor. Există facturi neachitate chiar și de 6 luni.
Situația financiară a afectat și instituțiile aflate în administrarea Consiliului Local Mioveni, deoarece nu s-au dezvoltat așa cum ar fi trebuit în acest an.
„Dacă nu se mai fac plafonări de unde plătesc facturile de energie electrică, gazul natural, de unde dau banii la spital.”, se întreabă indignat edilul Ion Georgescu.
Primarul a mai declarat că Ministerul Finanțelor nu a alocat resursele financiare cuvenite orașului Mioveni.
Ion Georgescu, primarul orașului Mioveni:
„Indiferent ce spune Ministerul de Finanțe și Guvernul României vizavi de orașul Mioveni, de nemulțumirea mea pentru cotele defalcate care au scăzut în proporție de 50 %, eu vreau să le transmit următorul mesaj: Tot ce-mi spun sunt povești.
Deci orașul Mioveni nu beneficiază de aceste sume datorită compensărilor care se fac, nimeni nu vrea să introducă sumele aferente în calculator. Toate veniturile dintr-o localitate ajung într-un calculator. Având în vedere că aceste compensări nu ajung în calculator, nu au de unde să ajungă în orașul Mioveni.
Altă variantă pe care o spune Ministerul de Finanțe e că Dacia și-a micșorat numărul de salariați. Poate că s-a micșorat, dar veniturile pe fiecare an prin contractul colectiv au crescut cu 15%.
Veniturile sunt mult mai mici în acest an decât în 2018 și 2019. Cheltuielile erau mai mici sau egale cu veniturile, iar la ora actuală cheltuielile au crescut cel puțin prin majorarea prețurilor la energie electrică, la gaze naturale și la carburant. Este o discrepanță, veniturile au scăzut, cheltuielile au crescut. Deci nu vom putea face față.
Peste tot se vorbește că din Mioveni pleacă 4,5 % la PIB ul României și 20% la exportul României. Să dea Dumnezeu să n-am eu dreptate.
Prima lună în care facturile nu vor fi plafonate, următoarea lună orașul Mioveni intră în faliment. Nu avem de unde plăti! Colegii m-au rugat să vorbesc mai pozitiv, dar dacă nu spuneam adevărul înseamnă că mă mințeam pe mine. Nu este o situație foarte fericită pentru orașul Mioveni în 2022.
Sunt câteva orașe în țară care datorită multinaționalelor se fac compensări și tot au probleme mai mari sau mai mici. Noi depindem de Dacia undeva la 60 %. Spre exemplu, Piteștiul nu depinde de Dacia și nu are nici o problemă. Dacă nu se mai fac plafonări de unde plătesc facturile de energie electrică, gazul natural, de unde dau banii la spital.
La Spital cheltuielile de funcționare însemnând apa, curentul, gazul, întreținerea curții, a patrimoniului intră în sarcina noastră. Proprietarul spitalului este Consiliul Local Mioveni.
Am fost peste tot, parlamentarii de Argeș cunosc. Noi trecem anul cu datorii. Este pentru prima dată când nu putem onora plata facturilor la furnizori. Cred că sunt și la 6 luni de zile dacă nu mai mult facturi neachitate.”
Vezi video cu toată declarația de la minutul 01.06
Sursă video: Facebook Primăria Mioveni