New Profesional Consult 930 x 122

Alina Gorghiu

Vârsta consimțământului sexual, ridicată la 15 ani

Șase parlamentari, printre care senatoarele PNL Alina Gorghiu (președinte al organizației din Argeș) și Iulia Scântei, dar şi deputata PSD, Laura Vicol, au depus un proiect de lege la Senat prin care se dorește ridicarea de la 14 la 15 ani a vârstei consimţământului sexual.

Citiți și: Ziua Copilului. Drept surprinzător al minorilor!

Inițiatorii au introdus în proiectul depus la Senat un nou articol în Codul penal, numit „Violul săvârşit asupra unui minor”.

„Raportul sexual, actul sexual oral sau anal, precum şi orice alte acte de penetrare vaginală sau anală comise cu un minor care nu a împlinit 15 ani se pedepsește cu închisoarea de la 7 la 12 ani și interzicerea exercitării unor drepturi”, se arată în document.

Citiți și: Gorghiu, despre pensia prim-ministrului: ”Nu Ciucă şi-a scris fluturaşul, asta este legea„

Totodată, actul sexual de orice natură săvârşit de un major în prezenţa unui minor care nu a împlinit 15 ani se va pedepsi cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, potrivit proiectului.

În expunerea de motive, s-a explicat că, la nivel European, 8 țări, inclusiv România, au acum vârsta consimțământului sexual de 14 ani, 7 state – 15 ani, iar 11 state europene, plus SUA, Canada si Israel au optat pentru vârsta de 16 ani.

De asemenea, „state de pe alte continente au optat pentru vârste cuprinse între 17 ani si până la 21 de ani ca vârste legale sub care este interzisă practicarea activităților cu un copil”, se mai arată în expunerea de motive.

Foto descriptiv: VeDem Just

[555x222px]KV_Summer_epitesti

Comentarii

570 X 90 CUMPANA 3