930 x122 grota rece

liste1

A început „Marea Curăţare” pe listele electorale

De câteva săptămâni, România stă pe un butoi cu pulbere din cauza incertitudinilor legate de referendumul pentru demiterea preşedintelui suspendat al ţării, Traian Băsescu. Pentru a face lumină privind numărul de alegători pe listele electorale, Guvernul a elaborat un memorandum care a fost transmis în teritoriu şi al cărui scop final este „curăţarea” listelor de persoanele decedate sau care nu au drept de vot. Prima zi a acestei acţiuni a fost vinerea trecută, iar primele rezultate au fost deja raportate Prefecturii Argeş.

Conform datelor furnizate de Prefectura Argeş, verificările de până acum (13 august 2012) au scos la iveală 169 de persoane decedate sau fără drept de vot care se aflau pe listele electorale pentru referendumul din 29 iulie. În 110 cazuri a fost vorba de persoane decedate, iar în 33 de persoane care erau private d elibertate şi care nu mai aveau drept de vot, dar figurau pe liste.

În celelalte situaţii este vorba de cetăţeni stabiliţi în străinătate sau cărora le-au expirat actele de identitate, dar nu le-au reînnoit. De la Piteşti nu au ajuns la Prefectură, deocamdată, decât primele date privind persoanele care şi-au pierdut dreptul la vot: 22 de persoane se află în această situaţie. În fiecare zi vor fi făcute raportări până la ora 17.

Deşi memorandumul a fost transmis în tot judeţul, la Prefectură nu au trimis date până vineri decât 22 de primari. Dintre aceştia, 3 sunt de la PDL, semn că există şi fostul partid de guvernământ persoane care nu dau curs îndemnului de boicot privind acţiunea Guvernului. Primarii care au transmis deja date sunt cei din Oarja, Vedea şi Corbi. De exemplu, la Oarja s-au depistat până acum pe liste 3 persoane decedate şi 3 persoane care nu mai aveau drept de vot. Listele vor fi însă luate la puricat în fiecare zi şi, pe măsură ce vor fi depistate noi cazuri, persoanele fără drept de vot vor fi scoase din ele.

Termenul limită pentru transmiterea datelor de la Primării la Prefectură este 24 august. După această dată, Prefectura va centraliza datele şi le va transmite Guvernului, iar în baza tuturor situaţiilor din judeţe vor fi trimise date la Curtea Constituţională pentru validarea sau invalidarea referendumului de demitere. Prefectura a făcut apel la primari să ia măsuri pentru a transmite în localităţile de domiciliu eventualele situaţii de persoane care au decedat pe teriroriul localităţilor lor.

Situaţia este destul de încâlcită. Pe de-o parte, sunt primari ai PDL care, cel mai probabil, vor da curs „invitaţiei” partidului lor de a nu actualiza listele. Deci inclusiv datele care vor ajunge la Curte vor fi viciate. Pe de altă parte, legea nu prevede nicio sancţiune pentru primarii care nu fac actualizarea, deşi ei ar putea fi încadraţi la abuz în serviciu. Cu toate astea, există şi ameninţarea cu Parchetul din partea PDL şi a preşedintelui suspendat, care nu este de neluat în seamă.

Primarii sunt, astfel, între ciocan şi nicovală. În fine, la Curtea Constituţională vor ajunge listele în baza cărora s-a organizat referendumul, dar şi o anexă cu persoanele fără drept de vot depistate pe acestea. Ce decizie va lua Curtea în aceste condiţii este, totuşi, destul de greu de anticipat..

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90