Kaia 930 x 120

amenda

Amenda pentru graffitiuri va crește de până la 12 ori

Amenda pentru graffitiurile de pe clădiri va crește de până la 12 ori.

Citiți și: Sancțiuni pentru pasagerii din dreapta șoferului. Nu au voie să facă asta

Cei care folosesc graffitiuri pe clădiri, garduri sau alte obiecte din spațiile publice vor risca amenzi de până la 12 ori mai mari decât în prezent și vor fi puși să readucă la starea inițială bunul deteriorat, potrivit unei propuneri legislative care a primit votul Senatului și care acum se îndreaptă spre votul decisiv al deputaților.

Propunerea legislativă vrea să introducă în Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor împotriva ordinii și liniștii publice amenzi cuprinse între 3.000 și 6.000 lei pentru imprimarea de însemne, înscrieri, desene sau imagini, fără drept, pe pereții clădirilor, gardurilor sau alte obiecte aflate în locuri publice.

Citiți și: Amendă de 5.000 de lei. Este strict interzis!

În prezent, amenzile pentru această faptă sunt cuprinse între 100 și 500 lei.

Această prevedere este menită a sancționa în mod explicit graffitiurile, mai ales când acest fenomen afectează clădirile de patrimoniu istoric și cultural, potrivit inițiatorilor propunerii.

De asemenea, cei care vor fi sancționați pentru desenele ilegale vor fi obligați să-și înlăture „creația”, redând starea inițială bunului deteriorat. Această reparație va trebui făcută în termen de 15 zile calendaristice de la data când măsură complementară a devenit executorie.

Dacă persoana sancționată nu își va îndeplini obligația, autoritatea administrației publice locale va putea să reabiliteze din fonduri proprii bunurile deteriorate, urmând ca apoi să îl dea în judecată pe contravenient pentru a-și recupera prejudiciul.

Poza: descriptiv

555 X 222 POSADA 2
570 X 90 POSADA 3