Donaris 930 x 122

bicicliști

Codul Rutier, schimbat: în ce condiții mai pot fi depășiți bicicliștii de mașini

Codul Rutier, schimbat: în ce condiții mai pot fi depășiți bicicliștii de mașini

Citiți și: Atenție! Pentru acest gest rămâneți fără permis și luați o amendă mare!

Șoferii care circulă cu mai puțin de 50 de kilometri pe oră la depășirea unei biciclete sau trotinete pot face acest lucru trecând peste axul drumului cu roțile din stânga, iar cei care au mai mult de 50 de kilometri pe oră trebuie să depășească axul drumului/linia intreruptă cu cel puțin jumătate din lățimea autovehiculului.

HG 1075 din 4.10.2021 modifică regulamentul de aplicare a OUG 195/2002, care reglementează circulația pe drumurile publice. S-a publicat și în Monitorul Oficial, ca atare regula a intrat deja în vigoare.

Citiți și: Obligații pentru bicicliști!

Iată ce spune legea: „Pentru asigurarea distanței laterale de siguranță, la depășirea unei biciclete sau a unei trotinete electrice conducătorii de autovehicule realizează această manevră trecând peste marcajul longitudinal de separare a sensurilor de circulație ori de separare a benzilor pe același sens, cu cel puțin jumătate din lățimea autovehiculului atunci când viteza acestuia de deplasare este mai mare de 50 km/h, sau cel puțin prin încălcarea acestor marcaje atunci când viteza de deplasare este de cel mult 50 km/h” , scrie Adevarul.

Practic, recomandarea care exista până acum, aceea ca șoferii care depășesc unbiciclist să păstreze o distanță de 1,5 metri, a fost scoasă și înlocuită cu noul text de lege. Depăsirea unui biciclist fără respectarea Codului Rutier va duce la suspendarea permiselor de conducere pentru 30 de zile!

NOR CURIER 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3