- Publicat de: ePitești
- 15-05-2019, ora 8:54
- Știri
ITM ARGEȘ ANUNȚĂ SCHIMBĂRI PE PIAȚA MUNCII
ITM Argeș anunță schimbări pe piața muncii. Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Argeș informează asupra modificării legii nr. 52/2011 cu privire la exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri.
Citiți și: Atenție! ITM, avertisment dur privind munca ,,la negru”Una dintre schimbări este extinderea domeniilor de activitate în care se poate desfăşura activitate cu zilieri, după cum urmează:
-activităţi de organizare a expoziţiilor, târgurilor şi congreselor;
Citiți și: Ședință importantă la ITM Argeș: Mesaj categoric pentru angajați și angajatori!-publicitate;
-activităţi de interpretare artistică (spectacole, activităţi-suport pentru interpretarea artistică şi activităţi de gestionare a sălilor de spectacole);
-creşterea şi reproducţia animalelor semidomesticite şi a altor animale;
-activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente;
-activităţi de întreţinere peisagistică (plantarea, îngrijirea şi întreţinerea de parcuri şi grădini, cu excepţia facilităţii de locuit particulare);
-restaurante;
-baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor;
-activităţi ale grădinilor zoologice, botanice şi ale rezervaţiilor naturale.
Acestea li se adaugă celor trei domenii stabilite prin O.U.G. nr. 114/2018 (agricultură, vânătoare şi servicii anexe; silvicultură, cu excepţia exploatărilor forestiere; pescuit şi acvacultură).
O altă schimbare constă în extinderea şi în domeniul agriculturii a perioadei de 180 de zile cumulate pe parcursul unui an calendaristic în care un zilier poate desfăşura activităţi pentru acelaşi beneficiar.
De asemenea, începând din această lună, la veniturile realizate de zilieri se plăteşte contribuţia de asigurări sociale datorată bugetului asigurărilor sociale de stat, zilierul având calitate de asigurat în sistemul public de pensii. Calculul, plata şi declararea contribuţiei de asigurări sociale sunt în sarcina beneficiarului.
În schimb, zilierul nu are calitate de asigurat în sistemul public de sănătate. Acesta se poate asigura opţional în sistemul public de sănătate. Zilierul nu are nici calitate de asigurat în sistemul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale. În situaţia producerii unui accident de muncă sau în caz de boală profesională, beneficiarul este obligat să asigure plata cheltuielilor aferente îngrijirilor medicale necesare.
„Începând din data de 20 decembrie 2019, se introduce registrul electronic de evidenţă a zilierilor ca singură modalitate de transmitere a datelor privind evidenţa zilierilor.
În termen de 60 de zile de la înfiinţarea registrului electronic al zilierilor, prin ordin al ministrului muncii şi justiţiei sociale, se va stabili metodologia de întocmire şi de transmitere a registrului de evidenţă a zilierilor, precum şi înregistrările care se vor face în acesta.
Până la intrarea în vigoare a registrului electronic, evidenţa activităţii prestate de zilieri se conduce pe baza registrului special, care se eliberează, contra cost, de către Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș, la cererea beneficiarilor”, mai precizează ITM.