930×122 CAPRA 5

itm

MUNCEȘTI NOAPTEA? CE DREPTURI AI

Muncești noaptea? Ce drepturi ai. Sute de firme din Argeș folosesc muncă de noapte (între orele 22 și 6). Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) face precizări despre drepturile și obligațiile referitoare la munca de noapte.

Citiți și: Întâmplare îngrijorătoare, noaptea, pe o stradă din Pitești

-Salariații care fac muncă de noapte cel puţin 3 ore din timpul lor zilnic de lucru sau în proporţie de 30% din timpul lor lunar de lucru sunt numiți salariați de noapte.

-Durata normală a timpului de lucru pentru salariații de noapte nu va depăşi o medie de 8 ore, calculată pe o perioadă de referinţă de maximum 3 luni calendaristice, cu respectarea repausului săptămânal.

Citiți și: Patroni ,,luați la bani mărunți” de ITM! S-a lăsat cu sancțiuni

-Durata normală a timpului de lucru pentru salariaţii de noapte a căror activitate se desfăşoară în condiţii speciale sau deosebite de muncă nu va depăşi 8 ore pe parcursul oricărei perioade de 24 de ore în care prestează muncă de noapte.

-Angajatorul care în mod frecvent utilizează munca de noapte este obligat să informeze despre aceasta Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Argeş.

Salariaţii de noapte beneficiază:

-fie de program de lucru redus cu o oră faţă de durata normală a zilei de muncă pentru zilele în care fac cel puţin 3 ore de muncă de noapte, fără ca aceasta să ducă la scăderea salariului de bază;

-fie de un spor la salariu de minimum 25% din salariul de bază pentru fiecare oră de muncă de noapte prestată.

-Salariaţii care urmează să desfăşoare muncă de noapte în condiţiile menţionate sunt supuşi unui examen medical gratuit înainte de începerea activităţii şi după aceea, periodic.

-Tinerii care nu au împlinit vârsta de 18 ani nu pot presta muncă de noapte. De asemenea, femeile gravide, lăuzele şi cele care alăptează nu pot fi obligate să presteze muncă de noapte.

-Încălcarea prevederilor legale referitoare la munca de noapte este contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.500 la 3.000 de lei.

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

SMART KIDS 570×90