930×122 CAPRA 5

bcco

PERCHEZIŢII ÎN ARGEŞ. FURT DE MILIOANE

Percheziţii în Argeş. Polițiștii brigăzilor de combatere a criminalităţii organizate (BCCO) Argeş, Craiova, Bacău şi Constanţa şi poliţiştii serviciilor de combatere a criminalității organizate Ilfov şi Neamţ, sub coordonarea procurorilor DIICOT Craiova, au făcut astăzi 69 de pecheziţii domiciliare în 8 judeţe (Argeş, Dolj, Gorj, Vâlcea, Ilfov, Constanţa, Bacău şi Neamţ).

Citiți și: Șofer imobilizat în trafic. Era căutat în toată lumea, dar l-au prins în Argeș

Acţiunea a avut ca scop destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în infracţiuni informatice (acces ilegal la un sistem informatic, fraudă informatică, transfer neautorizat de date informatice, interceptarea ilegală a unei transmisii de date informatice şi operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice).

Din cercetări a reieșit că în perioada 2012-2017 s-ar fi constituit un grup infracţional organizat format din 60 de persoane, care ar fi avut ca scop săvârşirea mai multor infracţiuni din sfera criminalității informatice.

Citiți și: Exclusiv. Șoferul mort într-un BMW de lux pe A1 lucra la LIDL. Cine era acesta

O parte dintre membrii grupului ar fi instalat fraudulos (sub pretextul transferării pe un stick de memorie a fişierelor – imagine sau document – obţinute în urma scanării unor înscrisuri ori imprimării unor fişiere stocate pe stick) un program informatic (malware) în sistemele informatice folosite şi pentru servicii copy-shop de agenți/subagenți ai unor instituții financiare străine care fac transferuri internaționale de bani, aflaţi de regulă în ţări din centrul şi vestul Europei (de exemplu: Anglia, Germania, Austria, Belgia şi Norvegia).

Sistemele informatice ar fi fost controlate de la distanţă (malware îndeplinind mai multe funcţii, printre care remote control şi keylogger).

Prin intermediul altui sistem informatic (de exemplu, telefon mobil) ar fi fost introduse în sistemul informatic infectat/controlat de la distanţă date informatice nereale, privind expedierea unei sume de bani de către un expeditor fictiv spre un beneficiar real, care ridica banii de la un alt agent, de regulă din România.

Paguba a fost suportată fie de francizer (agentul/subagentul al cărui sistem informatic a fost efectiv controlat), fie chiar de francizor (instituţia financiară), de regulă pentru sume de bani mai mari, raportat şi la bonitatea agentului/subagentului implicat.

Prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională este de peste 4,8 miloane de euro. La sediul DIICOT Craiova urmează sa fie audiaţi 20 dintre membrii grupării. Poliţia Română, care oferă informaţia, nu dă detalii cu privire la identitatea suspecţilor. (Foto: descriptiv)

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3